Dr. Devroey: "Wintertenen en winterhanden zijn op zich geen ziekte, maar wel erg vervelend en pijnlijk!"

maandag 6 januari 2020 - 10:18
GettyImages
Nu het weer kouder wordt, hebben heel wat mensen last van winterhanden of wintertenen. Knap vervelend en erg pijnlijk! Maar wat zijn dat precies, winterhanden en kan je er iets tegen doen?

Omgekeerde reactie op koude

"Als het koud is, gaan de bloedvaten in je tenen en handen samentrekken", vertelt Dr. Devroey. "Dat is de normale reactie van je lichaam om het te beschermen en de warmte bij te houden. Maar als je wintertenen of winterhanden hebt, doen je bloedvaten net het omgekeerde en gaan ze een beetje open. Dat geeft die rode kleur, soms zelfs blauw en het zorgt ook voor die jeuk. Heel vervelend!"

Wintertenen kunnen erfelijk zijn

"Je kan winterhanden zomaar hebben zonder echte aanleiding. Soms is het erfelijk en hebben meer mensen het in één familie", zegt Dr. Devroey. "Normaal gezien is het dus banaal, maar winterhanden kunnen ook een teken zijn van een onderliggende ziekte. Reuma bijvoorbeeld of verkalking van de aders. Ook roken zorgt er soms voor dat je winterhanden krijgt."  

Wat kan je er tegen doen?

"Je warm aankleden is de boodschap! Niet alleen warme handschoenen maar ook warme kleren, geen te nauwe kleren en zeker niets dat afsluit. Wisselbaden zoals in de sauna, van warm water naar koud water, helpen ook om je bloedvaten weer normaal te laten werken. Ten slotte zijn er ook medicamenten die de bloedvaten open zetten en die zou je in extreme gevallen ook kunnen gebruiken." 

Dr. Devroey

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!