Een avondje naar de maan turen? Zo haal je er het meeste uit!

dinsdag 9 juni 2020 - 10:22
De maan heeft altijd al tot de verbeelding gesproken, maar wanneer kijk je nu eigenlijk het best naar de maan?

Het meeste van de maan zie je niét bij volle maan

Als je het hele maanlandschap wil ontdekken, kijk je beter niet wanneer het volle maan is. Dan is de maan op haar felst verlicht en zie je de subtiele schaduwen en kraters niet. Het is pas bij halve maan dat je goed de kraters en bergen kan zien op de maan.

Je hoeft niet per se een telescoop te kopen om naar de maan te kijken, met een verrekijker kom je ook al een heel eind. Ook met het blote oog kan je al heel veel mooie dingen zien.

Haal er een maankaart bij

NASA heeft een echte maankaart gemaakt, waar je de kraters, bergen en het hele landschap op terugvindt. Leg het naast je wanneer je naar de maan aan het turen bent, zo weet je waar je naar kijkt! 

Zoek naar 'the terminator'

De terminator is de lijn die dag van nacht scheidt op de maan. Het is eigenlijk de grens tussen het verlichte en het onverlichte halfrond van de maanAls je die afspeurt krijgt je het mooiste zicht op de maan.

Je kan een blauwe maan zien (maar de kans is klein)

Een maancyclus duurt zo’n 29,5 dagen, terwijl de maanden op onze kalender 28 tot 31 dagen duren. Soms kan het dus voorkomen dat we twee keer per maand een volle maan hebben, en die tweede volle maan wordt benoemd met het begrip ‘blauwe maan’. 

Bij een vulkaanuitbarsting of een bosbrand kunnen het stof en roet die in de lucht blijven hangen een filter vormen, waardoor de zon en de maan in een groen-blauwachtig licht baden. Dan kan je dus écht een blauwachtige maan zien, maar reken er dus niet te veel op.

De beste plaats om de maan te zien is de woestijn

Oké, je eigen tuin zal zonder twijfel ook volstaan, maar wil je toch een beter beeld opvangen van de maan, dan moet je in de woestijn zijn. Je hebt er amper last van lichtvervuiling en de droge bodem zorgt doorgaans voor een heldere nachthemel. De Sahara- en Namib-woestijn zijn zo echte trekpleisters voor astrotoeristen!

Wil je nog meer weten over de maan? Katrin Swartenbroux verzamelde de leukste weetjes en tips in haar boek 'Lunatic.'

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!