Een hamster kopen voor je kinderen? "Een hamster kan je kinderen bijbrengen hoe zorg te dragen"

dinsdag 2 februari 2021 - 15:51
"Mijn dochtertje Noor wil een hamster. Maar ik weet het toch niet zo goed… " Dat stuurde Marlies uit Edegem naar 'De Madammen'. “Ik ben bang dat ze na een paar weken haar hamster beu is en dat ik dan met de miserie zit. Zou Chris Dusauchoit mij aanraden om toch een hamster in huis te halen?”

Dierenkenner Chris Dusauchoit is alvast positief ingesteld: “Ik zou het zeker overwegen. Zelf heb ik als kind meerdere hamsters gehad en ik vond dat fantastisch. Ik had de oren van mijn moeder afgezaagd voor een hond, maar dat mocht niet. Een hamster kon gelukkig wel.”

Hamsters zijn relatief onderhoudsarm

Chris Dusauchoit

“Hamsters zijn relatief onderhoudsarm. Een hamster is absoluut een goede introductie in het leven van een huisdier. Je kan als kindje op die manier ook leren om zorgen te dragen voor een jong diertje. Het is een manier om je kind te leren om een soort van verantwoordelijkheid te dragen voor een huisdier.”

“Hamsters worden ook maar twee of drie jaar oud. Je kan het een leerrijke les voor jongere kinderen noemen. Zo leren ze wat de dood betekent: iets waar je van houdt, kan er plotseling niet meer zijn. En laten we eerlijk zijn: hamsters zijn eigenlijk gewoon supersnoezig. Er is toch niks zo heerlijk om als kind te kunnen knuffelen met je hamster en hem te horen knagen in je oor.”

Op deze manier zorg je goed voor een hamster

“Ik herinner me uit mijn jeugd dat mijn hamster eens vast zat in de metalen spaken van het speelradje. Gelukkig zijn die nu gemaakt van volhout en zijn er geen spaken meer. Zo kan het beestje zijn pootjes niet meer bezeren. Het is tegenwoordig ook wel mooi wat je allemaal kan kopen voor zo’n hamsterkooi. Je kan tegenwoordig alles in natuurlijke materialen kopen: houten huisjes,  houten bruggetjes…"

“Zorg er ook voor dat de kooi groot genoeg is. Er zijn twee soorten hamsters. Je hebt de Syrische hamster, die relatief groot is. Laten we zeggen dat een kinderhand daarmee bijna gevuld is. Zo’n hamster heeft een kooi nodig van 100 op 70 centimeter. Maar je hebt ook dwerghamsters. Die zijn een pak kleiner en hebben genoeg aan een kooi van 70 op 30 centimeter.”

“Ook de hoeveelheid bodembedekking is belangrijk, die moest minstens 15 centimeter dik zijn, want ze graven graag. Wat ik me levendig herinner als kind is hoe proper mijn hamsters waren. Ze waren voortdurend bezig met zichzelf te wassen. Het zijn ontzettend propere diertjes.”

Het grote nadeel aan hamsters is het feit dat het nachtdieren zijn. "Overdag slapen ze. Ik zou ze dus zeker niet in de slaapkamer van je dochter leggen, want hamsters kunnen je heel de nacht wakker houden. Hamsters spelen graag, knagen aan de tralies…  Eigenlijk zijn hamsters ontzettend fascinerende en hele lieve diertjes", besluit Chris.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!