Een kurkvloer kiezen

dinsdag 15 november 2011 - 09:41
kurkvloer
Frank uit Borgloon wil zijn huis binnenkort verbouwen. Hij wil eventueel een deel van de vloer afwerken met kurk. En ook zelfs een wand in de woonkamer.
Frank uit Borgloon wil zijn huis binnenkort verbouwen. Hij wil eventueel een deel van de vloer afwerken met kurk. En ook zelfs een wand in de woonkamer. Maar Frank vraagt zich af of je overal in huis kurk kan gebruiken. Hij wil zoveel mogelijk zelf doen en vraagt zich ook af hoe hij kurkwanden en kurkvloeren moet aanbrengen.
De Madammen leggen zijn vraag voor aan Carine De Geyter van Santana.
Wat zijn de voordelen van een kurkvloer?
  • Welke soorten kurkvloeren zijn er allemaal?
We hebben 2 systemen: de gekleefde vloeren, en de geklikte vloeren.
De gekleefde vloeren (die je op de ondergrond verlijmt) kunnen geplaatst worden in alle ruimtes, en zijn geschikt voor intensief gebruik. 2 grote voordelen: de gekleefde vloer is geluidsarm en waterdicht zodat die ook in de badkamer en keuken gebruikt kan worden. Een gekleefde vloer is wel moeilijker te plaatsen: de onderlaag moet geëgaliseerd zijn want de minste oneffenheid geeft een aftekening.
De geklikte vloeren (die ‘zwevend’ worden gelegd) uitsluitend in slaapkamers en bureau en niet voor intensief gebruikte ruimtes. Is aangenaam warm en geluiddempend (niet geluidsarm zoals gekleefde vloer). Een geklikte vloer is makkelijk zelf te plaatsen door de handige doe-het-zelver, vooral voor slaapkamers.
Hoeveel kost een kurken vloer ongeveer?
De tegel zonder toevoeging van producten gaat van kurk natuur van 20 euro per m² tot 60 euro per m². Zonder afwerking en plaatsing. (Voor plaatsing zal je ongeveer dezelfde prijsklasse zitten als parket: 110 à 115 euro per m², BTW inbegrepen.)
Er bestaan ook veel verschillende kleuren bij kurkvloeren?
In principe is elke kleur mogelijk, maar voorlopig kan het nog niet a la carte. Er is wel een heel uitgebreid kleurenpalet. Populair zijn voornamelijk de grijswaarden.
Welk onderhoud vergt kurk?
Reinigen met de juiste vloerzeep en regelmatig gebruiken van een beschermer die de toplaag beschermt. Niet met een allesreiniger, want in de dagdagelijkse onderhoudsmiddelen zitten vaak producten die de vernis kunnen aantasten.
Wat is de levensduur van een kurken vloer als je die goed onderhoudt?
Dat kan levenslang zijn, omdat de slijtlaag de slijtvastheid van je vloer bepaalt. Er zijn wel limieten aan de manier van gebruiken: het is natuurlijk een zachte vloer, waar bv. hout of keramische vloeren harde vloeren zijn. Bij het verplaatsen van meubilair mag je je meubels niet slepen, om beschadiging te voorkomen.
Moet je die toplaag van vernis laten hernieuwen na een aantal jaar?
In een drukbelopen living kan het wel dat de toplaag van de vernis na tien haar zal moeten worden hernieuwd. Soms maakt consequent gebruik van de onderhoudsproducten dit overbodig.
Heb je kans op indrukken van bv. stoelpoten?
Aangeraden is om onder de stoelpoten viltjes te plaatsen. Maar de puntbelasting is groter naarmate er een fijne metalen poot op is. Maar als je de belasting eraf haalt, dan komt de kurk opnieuw naar boven: kurk is elastisch.
Heb je kans op verkleuring van de kurk na verloop van tijd?
Zoals alle natuurproducten kan kurk verkleuren onder invloed van UV-stralen in het zonlicht. Terwijl hout bijvoorbeeld donkerder wordt door de zonnestralen, gaat kurk er juist lichter uitzien. Dit is typisch voor heel wat ecologisch verantwoorde materialen. De verkleuring geeft je vloer of wand een patina die een synthetisch materiaal nooit evenaart.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!