In de menopauze? Dan is het belangrijk om minder stress te hebben!

woensdag 10 juli 2019 - 10:17
Foto: Getty
Weinig vrouwen kijken uit naar de menopauze, maar gelukkig zijn er manieren om de kwaaltjes van de menopauze te verminderen. Eén ervan is je stressniveau te verminderen. Herboriste Anntje Peeters geeft enkele tips.

Wanneer begint de menopauze?

Dat is voor iedereen anders, maar de start van je menopauze is vooral genetisch bepaald. Ook roken en je stressniveau zou een invloed hebben op wanneer je menopauze begint.

Sommige vrouwen voelen al op hun 35 jaar dat hun menstruatiepatroon verandert. Bij sommige vrouwen start de menopauze pas rond hun 45 jaar en bij anderen breekt het zelfs pas rond hun 50 jaar door. Het is bovendien niet iets wat in een keer opduikt. Het is een proces dat meerdere jaren beslaat.

Is het moeilijker om gewicht te verliezen tijdens de menopauze?

Doordat je hormonenproductie vermindert, gaat je lichaam meer vet opslaan rond je middel. Het zijn die vetcellen die oestrogeen kunnen produceren. Goed nieuws dus: eens je de menopauze door bent, zou dat extra gewicht er makkelijker afgaan.Vanaf je veertigste vertraagt je metabolisme ook wel als je er niks aan doet. Om dat te voorkomen is het een goed idee om je spiermassa te onderhouden. Je kan het best echt met gewichten werken, want daardoor krijg je weer meer spiermassa. 

Goed nieuws: eens je de menopauze door bent, zou je het extra gewicht gemakkelijker moeten kunnen verliezen.

Wat kan je doen tegen de kwaaltjes?

Er bestaan medicijnen om de kwaaltjes van de menopauze tegen te gaan, maar er zijn ook natuurlijke middeltjes. Salie werkt goed tegen opvliegers, terwijl ook granaatappel(sap) veel kwaaltjes tegengaat in de aanloop van de menopauze. 

Ook je stressniveau onder controle houden, is een belangrijke factor. Je bijnieren nemen tijdens menopauze deels de hormoonproductie van je eierstokken over, en het zijn ook die bijnieren die stresshormonen produceren. Hoe meer stresshormonen je bijnieren moeten produceren, hoe minder capaciteit ze hebben om hormoonproductie over te nemen. Verplichte ontspanning en rust, dus!

Meer tips lees je in het boek van Anntje Peeters,  'Puur natuurlijk door de menopauze.'

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!