Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Alles wat je moet weten over je huis verven

vr 28 apr. - 4:08

Radio2-luisteraar Koen wil zijn hal, woonkamer, keuken en badkamer herschilderen. Een 10-tal jaar geleden heeft hij die ook al geschilderd, maar toen hij onlangs naar de verfwinkel ging merkte hij dat er ondertussen toch wel wat veranderd is.
Verven
© Canva

Welke nieuwe soorten verf zijn er? Nieuw gereedschap? Jan Egghe is technisch adviseur van Colora. De geschikte persoon om ons wegwijs te maken in de verfwereld!

"Eerst en vooral: een goed verfresultaat hangt af van de kwaliteit van je schildersgereedschap en de keuze van de verf. Is het verf voor toepassingen binnen- of buitenshuis? Krasvastheid bijvoorbeeld is buiten niet nodig. Maar uv-bestendigheid is binnen dan weer niet van toepassing."

Binnenshuis verven

"Een verpoederde ondergrond heeft een fixerende grondlaag nodig. Ook andere problemen worden opgelost met een primer. Neem nu een woning waar gerookt wordt. Nicotinevlekken op de muur kunnen nog door de verf heen komen. Ze gebruiken dus beter een goede primer om de nicotinevlekken te isoleren. Dan kunnen ze niet doordringen tot de eindlaag en zie je ze na het verven niet meer."
"Vaak heeft de primer nu ook al de gewenste kleur." Heb je dan maar één extra laag verf meer nodig? "Ja, dat klopt. Vroeger moest je telkens een primer aanbrengen + een laag kleur + een laag kleur. Nu kan je vaak in 2 lagen afwerken: primer + een laag kleur. Maar dat is niet altijd aan te raden. Rood of oranje zijn bijvoorbeeld moeilijk dekkende kleuren, dus dan lukt het soms niet en kan je beter nog een extra verflaag aanbrengen."
Moet je een speciaal soort verf gebruiken voor muren in vochtige ruimtes? Zoals de badkamer? "Ja, daar gebruik je best een speciale verf want er is kans op condens en waterdamp. Door de condens en waterdamp is de kans groter dat er stukken verf zullen loskomen of dat er schimmels zullen ontstaan. Zorg in de badkamer dus steeds eerst voor een goede primer, met een goede hechting + neem verf met satijnglans, dan heb je minder kans op schimmels."
Kan je in de badkamer ook tegels overschilderen? "Ja, je moet die dan eerst schurend ontvetten (met schuurspons en een ontvetter). Daarna: naspoelen en opdrogen, en dan een hechtingsprimer aanbrengen (is primer voor gladde ondergronden) en dan kan je er een lak of muurverf opzetten. Lak wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om een krasvast keukenaanrecht te verkrijgen…"
Wat zijn de variaties qua matheid? "In welke mate bestaan er matte tot (hoog)glanzende verven?
Watergedragen lakken zijn vooral mat of hebben een satijnglans. Solventen lakken zijn eerder glanzend: vooral satijn- en hoogglans. Bij muurverven gebruik je nooit een hoogglanzende verf, want dan zou je te veel oneffenheden kunnen zien. Je hebt ook de keuze tussen meer of minder afwasbare verf. Meer afwasbaar betekent minder mat."

Voor je begint te schilderen

Ondergrond?

"De ondergrond moet stevig en vast zijn. Er mogen geen loshangende stukken verf zijn. Ook geen hol plakwerk want komt vaak los. De ondergrond moet droog, stofvrij en vetvrij zijn. Soms moet er hier en daar bij geplamuurd worden voor je kan beginnen verven… Naden of barstjes moeten ook dichtgemaakt worden.
Buitenshuis moet een gevel soms ‘hervoegd’ worden voor je schildert…"

Het juiste materiaal

"Voor muren en gevels gebruik je best een verfroller. Neem steeds een rol met voldoende haarlengte. Rollers in mousse zijn heel goedkoop maar je kan er geen muur of plafond mee verven. Geen aanrader.
De kantjes van de muur kan je best afwerken met een fijnere borstel. Of je een ronde of platte borstel neemt is de keuze van de klant, hangt af van welke je het liefst gebruikt. Je moet de grootte van je roller of borstel steeds goed aanpassen aan de grootte van het te schilderen oppervlak. Deuren worden meestal gerold, raamkozijnen worden meestal geborsteld. Maar dat steekt niet zo nauw, ook dat hangt af van je eigen voorkeur." 
"Wat verfspuiten betreft: particulieren gebruiken die zelden. Je hebt er aangepaste apparatuur voor nodig.
Met een spuitbus kan je best geen muren verven, wel bvb. moeilijk te bereiken plaatsen aan een radiator, of een klein meubeltje… Op tv maakt men vaak reclame voor een soort verfroller waar je de verf kan ingieten. Die koop je best niet want die geeft een rampzalig resultaat! De verdeling van de verf is heel slecht en het verven gaat niet goed vooruit, en de roller is heel duur…"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet