Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Eeuwig jong

ma 30 apr. - 8:00

Jan uit Deinze is een dertiger en observeert graag mensen: "Telkens valt het mij op hoe anders oudere mensen er uitzien. Soms zie ik mensen voorbijgaan die er nog heel goed uitzien, ondanks hun hoge l
stralend jonge oude dame
Jan uit Deinze is een dertiger en observeert graag mensen: "Telkens valt het mij op hoe anders oudere mensen er uitzien. Soms zie ik mensen voorbijgaan die er nog heel goed uitzien, ondanks hun hoge leeftijd! Heeft dat alleen met gezondheid te maken of hebben ze nog een ander geheim?"
Klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven antwoordt op Jans vraag.
Wat is het geheim van senioren die er goed blijven uitzien?
Er zijn verschillende factoren op te sommen.
Aan de eerste twee factoren kunnen we niets doen.
  1. genetisch materiaal waarover we beschikken: sommige personen zijn dankzij hun goede portie genen gewoon gezonder en fitter op latere leeftijd.
  2. het hebben van geluk: je ziet dat niet iedereen evenveel tegenslagen te verwerken krijgt in het leven. Niet iedereen krijgt ook evenveel bonussen in het leven, maar we moeten dit leren accepteren.
Nu komen we aan de factoren waar we wel greep op hebben:
  1. somatische (lichamelijke) factoren: je mag niet roken, niet te veel alcohol drinken (de dingen die je eigenlijk al weet die niet goed zijn!): leef en eet gezond
  2. psychische factoren: hoe ga je om met tegenslagen in het leven? sommigen gaan gebukt onder het leven, anderen pakken het met veel moed aan en staan sterk in het leven

De ouderen van vandaag zijn niet meer diezelfde als vroeger? Heeft dit een invloed?

Als je kijkt naar de levensverwachting van mensen, is die op 100 jaar tijd spectaculair toegenomen.
Kijk maar naar de discussie over de pensioenleeftijd: kan ons huidig systeem nog bewaard worden nu de mensen zo veel langer leven? Je ziet ook een verandering in de houding van hoe ouderen zich opstellen. Zeventigers die vandaag het geluk hebben gezond te zijn, zitten in verenigingen, zijn mensen die er voor gaan, die nog een druk leven hebben. Ze passen op de kleinkinderen en nemen nog allerlei verantwoordelijkheden op. Ze kunnen nog voor iets gaan, tonen nog interesse voor iets. Dat houdt mensen natuurlijk jong!
Wat als het ouder worden je zwaar valt?
Gaat het om lichamelijke zaken waar je ontevreden over bent, dan stap je naar de huisarts en laat hem de dingen verkennen. Als je psychisch continu ontevreden bent is het natuurlijk een ander verhaal. Je komt dan vaak in een vicieuze cirkel terecht, je gaat zien dat dat wat je vreest werkelijkheid wordt.
Je psychische ontevredenheid gaat een weerslag hebben op je lichaam. Als je langdurig zowel psychisch als lichamelijk ontevreden bent, kan je toch best psychotherapie proberen. Langdurige ontevredenheid kan ook lijden tot depressiviteit.

stralend jonge oude dame

stralend jonge oude dame

Klopt het dat je langer leeft als je je mentaal traint en sterk in je schoenen staat?
De ingesteldheid speelt zeker een rol. Mensen met een positieve ingesteldheid gaan in het algemeen ook beter letten op hun gezondheid.
Bij signalen die tonen dat iets minder goed gaat, gaan zij die sneller detecteren. Ze gaan sneller raad vragen, gaan zich beter verzorgen, minder ongezond leven...
Als je op latere leeftijd plots gezond begint te leven, heeft dit dan nog een invloed? Kan je daardoor langer gezond blijven?
Gezond beginnen leven heeft sowieso een invloed. Lichaamsbeweging is erg goed voor de gezondheid, en het effect van beweging op de gezondheid voor 60-plussers is zelfs groter! Alleen: mensen die pas aan lichaamsbeweging beginnen doen op hun 60e zijn uitzonderingen.
Meestal is een gezonde levensstijl er een die je je vroeger aanmeet en je voor de rest van je leven toeëigent. We zien zelden dat iemand op oudere leeftijd plots het roer omgooit.
Slechte gewoonten kan je daarentegen gemakkelijk aanleren en gedurende je hele leven opbouwen, goede gewoontes aanleren en onderhouden blijkt een pak moeilijker!
Hoe kan je je best voorbereiden op je ‘oude dag’?
Het is erg belangrijk om je voor te bereiden op je oude dag! Je kan niet vroeg genoeg beginnen investeren in je oude dag.
In het eerste deel van je leven ben je vooral bezig met je kinderen en/of het werk, maar wanneer dit wegvalt... moet je over flexibiliteit beschikken! De ene persoon kan er beter mee om dan de andere.
Je kan bijvoorbeeld al op iets latere leeftijd een stap opzij zetten op je werk en meer ruimte maken voor één van je hobby’s, of iets anders waar je zeer passioneel mee bezig bent. Mijn advies: klamp je niet vast aan de dingen waarvan je weet dat ze snel voorbij gaan! Probeer opnieuw een passie te vinden wanneer de kinderen uit huis zijn en je werkleven voorbij is.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet