Eeuwig leven

woensdag 31 oktober 2018 - 11:45
Onze kerkhoven kleuren deze week opnieuw wit, geel, roze, rood en paars van de chrysanten. Op Allerzielen gedenken wij onze overleden familieleden en die kleurrijke bloemen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.

Grieks

Chrysanten waren oorspronkelijk goudgeel en danken daaraan ook hun naam: 'chryso' is het Griekse woord voor ‘goud’ en 'anthemom' betekent ‘bloem’ in dezelfde taal. 

In het begin van onze jaartelling werden in China al chrysanten gekweekt en daar werden ze als heilige bloemen beschouwd. Vanaf de 18e eeuw raakte die bloemensoort ook bij ons ingeburgerd. 

Inmiddels zijn chrysanten niet alleen meer geel. De grote zowel als de kleinere varianten bloeien in een zeer rijk kleurenpalet. Het zijn typische najaarsbloemen die zeer lang houdbaar zijn, wat ze ideaal maakt als kerkhofbloem. 

Ga voor kleur

Onze tuinspecialist Angelo Dorny raadt aan om voor de gekleurde varianten te gaan. Dus niet de witte. Van zodra het vriest worden die namelijk bruin... En dat is niet echt mooi natuurlijk. 

Eeuwig leven

Chrysanten zijn dus 'handige' bloemen voor op het kerkhof. Maar er is ook nog een andere onderliggende reden waarom wij chrysanten op de graven zetten. 

Want wij mogen de plant dan wel met de dood associëren, in Azië - en dan vooral in Japan en China - staat ze symbool voor geluk, lang leven en gezondheid. 

Met een chrysant wensen we onze geliefde overledene dus eigenlijk het eeuwige leven toe.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!