Elke Boudry over mediagebruik van jonge kinderen: "Een schermloze opvoeding is niet de oplossing"

dinsdag 5 november 2019 - 10:51
"Kijkt mijn kind te veel naar een scherm?" Voor de helft van de ouders is het de grootste bezorgdheid als het gaat over de mediaopvoeding van hun kinderen. Elke Boudry van de website MediaNest gaf meer uitleg in 'De Madammen'.

MediaNest.be helpt ouders met de mediaopvoeding van hun kinderen. Het online platform geeft tips aan ouders en je kan er ook vragen stellen over alles wat te maken heeft met mediawijsheid. "Heel veel ouders hebben het gevoel, ik sta erbij en ik kijk ernaar. Het is jammer dat ze dan uit paniek of bezorgdheid letterlijk de stekker eruit trekken of het net helemaal los laten uit machteloosheid. Maar het is wel degelijk belangrijk dat ouders een rol spelen in hoe kinderen met schermen omgaan." 

"Probeer afspraken altijd in overleg met je kind te maken"

Een pasklaar antwoord op hoe je kinderen met smartphones en tablets moet laten omgaan bestaat er niet. "Wat voor één gezin werkt, werkt daarom niet voor het andere gezin. Het is altijd een beetje maatwerk. Het blijft ook altijd een permanente zoektocht voor gezinnen. De afspraken die je maakt met een zesjarige blijven ook niet overeind tot hij achttien jaar is. Probeer afspraken altijd in overleg met je kind te maken, en leg ze niet van bovenaf op."

Er is wel een rode draad die je als ouder kan volgen. "Probeer zeker betrokken te zijn. Je hoeft niet te weten hoe alles werkt in detail, maar probeer wel mee te zijn met wat je kind doet vanuit een gezonde interesse. Zodat als er problemen zijn, je kind bij jou terechtkomt." Een schermloze opvoeding is hoe dan ook niet de beste optie. "Schermen zijn zo doordrongen in onze maatschappij, vroeg of laat gaan je kinderen toch uitgedaagd worden om mediawijs te worden."

Nog meer tips lees je op MediaNest.be of in het nieuwe boek 'Van emoji's tot sexting: het MediaNest boek!'

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!