Elke Van Hoof: "Hoogsensitiviteit is geen aandoening, het is een kenmerk van je persoonlijkheid"

vrijdag 18 oktober 2019 - 10:08
1 miljoen Vlamingen zou hoogsensitief zijn. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof vindt dat het label 'hoogsensitief' vaak te snel wordt gebruikt, zo vertelde ze in 'De Madammen.'

"We hebben de neiging om de termen 'hoogsensitief' en 'overgevoelig', iemand met lange tenen, op een hoop te gooien. Het feit dat je overprikkeld bent, wil niet zeggen dat je hoogsensitief bent. Bij hoogsensitieven is overprikkeling nog een trapje hoger. Het is geen aandoening, het is een persoonlijkheidskenmerk. Het is maar één facet van de unieke cocktail die iedereen is. Hoogsensitieve personen onderscheiden zich door het vermogen veel informatie uit de omgeving om te pikken en die ook diepgaand te verwerken. Als je ze een simpele taak geeft, dan gaan ze niet één hersenregio activeren, maar direct drie of vier."

"Het is ook een sexy begrip geworden, er wordt veel meer over gesproken. Het kan best wat nadelen met zich meebrengen, zoals het risico op overprikkeling, maar we weten intussen ook veel meer over de voordelen. Je kan makkelijker informatie uit je omgeving halen en je hebt een snellere reactietijd, dus het heeft ook een positieve connotatie. Als mens behoren we nu eenmaal graag tot een groep die heel populair is en sexy overkomt. We zijn nog altijd kuddedieren, dus als er een label goed in de markt in de ligt, dan we willen tot die groep behoren. Het komt bovendien ook veel in de media, het wordt ook een beetje gehypet, dus dat trekt veel mensen aan. Maar dat doet geen afbreuk aan de mensen die effectief hoogsensitief zijn, want die groep bestaat wel echt."

Het is een sexy begrip geworden.

Als je twijfelt of je zelf hoogsensitief bent, stap dan naar een professional. "Ga naar een klinisch psycholoog die expertise heeft met persoonlijkheidskenmerken, want de zelftest die je op het internet vindt, geeft een overschatting", raadt Elke aan. 

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!