Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Eten we binnenkort allemaal zeegroenten?

vr 18 mei - 9:16

Je kan thuis een moestuintje hebben met worteltjes en tomaatjes, maar wist je dat de zee eigenlijk ook een tuin vol groenten is?
zeewier

Algen en wieren, of ook "zeegroenten" genoemd, zouden de groenten van de toekomst zijn. Ze zitten vol met mineralen en vitaminen. Zeesla heeft bijvoorbeeld 25 keer meer ijzer dan vlees. Met genoeg afwisseling is het dus een perfecte vleesvervanger.  
 
Algen zijn niet alleen goed voor ons, maar ook goed voor de zee. Ze worden ook wel de nieren van de zee genoemd. Zoals landplanten hun voeding door de wortels uit de grond halen, halen zeewieren en algen al hun voeding uit het water. Op die manier zuiveren ze het water.  
 
Neem eens iets anders mee naar het tuinfeest van de buren. Seaweedchef Donald Deschagt heeft al wat ideetjes voor jou.  

gin tonic

gin tonic

Gin-tonic met roodhoornwier en gedroogde pompelmoes

(voor 4 glazen)

INGREDIËNTEN

  • 60 g (of 4 mooie takken) roodhoornwier
  • of eikenwier of Japans bessenwier
  • 12 cl gin
  • 4 flesjes tonic
  • 4 takjes codium
  • ijsblokjes of ijsbollen

De gedroogde pompelmoes

  • 1 pompelmoes
  • 1 tl zeewiervlokken
  • suikerwater
  • sap van 1 citroen

 

  1. Als je eikenwier gebruikt, moet je het eerst pocheren in kokend water, en onder koud water verfrissen en drogen. Zo wordt het wier weer mooi groen.
  2. Maak de gedroogde pompelmoes: verwarm de oven voor op 90°C. Snijd de pompelmoes heel fijn in schijfjes en wrijf ze in met suikerwater en citroensap en bestrooi ze met zeewiervlokken. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat of op een Silpat (siliconen bakmat) en laat ze drogen in oven tot ze mooi krokant zijn.
  3. Doe ijsblokjes of -bollen in mooie tumblerglazen, samen met een stukje citroenschil, een takje wier en codium. Giet 3 cl gin in elk glas. Roer even om met een cocktaillepel. Werk af met een schijfje gedroogde  pompelmoes. Serveer met de tonic.

TIP: Bewaar de pompelmoes afgedekt in een weckpot.

pesto van zeewier

pesto van zeewier

Zeewierpesto

(voor 1 potje pesto)

INGREDIËNTEN

  • 20 g lichtjes geroosterde pijnboompitten
  • 2,5 dl olijfolie
  • 20 g geraspte parmezaan
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g gedroogd zeewier (liefst groene)
  • 1 plantje basilicum
  • handjevol rucola
  • handjevol spinazie
  • 10 g zeesla
  • sap van ½ citroen
  1. Mix de pijnboompitten, olijfolie, knoflook en parmezaan in de blender.
  2. Voeg dan de verse kruiden en het citroensap toe en mix nog eens kort. De pesto mag nogal dik zijn, en mooi groen. Breng op smaak met peper en zout.
     

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet