de madammen
Eten we binnenkort allemaal zeegroenten?
vr 18 mei - 9:16
Algen en wieren, of ook "zeegroenten" genoemd, zouden de groenten van de toekomst zijn. Ze zitten vol met mineralen en vitaminen. Zeesla heeft bijvoorbeeld 25 keer meer ijzer dan vlees. Met genoeg afwisseling is het dus een perfecte vleesvervanger.
Algen zijn niet alleen goed voor ons, maar ook goed voor de zee. Ze worden ook wel de nieren van de zee genoemd. Zoals landplanten hun voeding door de wortels uit de grond halen, halen zeewieren en algen al hun voeding uit het water. Op die manier zuiveren ze het water.
Neem eens iets anders mee naar het tuinfeest van de buren. Seaweedchef Donald Deschagt heeft al wat ideetjes voor jou.
gin tonic
Gin-tonic met roodhoornwier en gedroogde pompelmoes
(voor 4 glazen)
INGREDIËNTEN
- 60 g (of 4 mooie takken) roodhoornwier
- of eikenwier of Japans bessenwier
- 12 cl gin
- 4 flesjes tonic
- 4 takjes codium
- ijsblokjes of ijsbollen
De gedroogde pompelmoes
- 1 pompelmoes
- 1 tl zeewiervlokken
- suikerwater
- sap van 1 citroen
- Als je eikenwier gebruikt, moet je het eerst pocheren in kokend water, en onder koud water verfrissen en drogen. Zo wordt het wier weer mooi groen.
- Maak de gedroogde pompelmoes: verwarm de oven voor op 90°C. Snijd de pompelmoes heel fijn in schijfjes en wrijf ze in met suikerwater en citroensap en bestrooi ze met zeewiervlokken. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat of op een Silpat (siliconen bakmat) en laat ze drogen in oven tot ze mooi krokant zijn.
- Doe ijsblokjes of -bollen in mooie tumblerglazen, samen met een stukje citroenschil, een takje wier en codium. Giet 3 cl gin in elk glas. Roer even om met een cocktaillepel. Werk af met een schijfje gedroogde pompelmoes. Serveer met de tonic.
TIP: Bewaar de pompelmoes afgedekt in een weckpot.
pesto van zeewier
Zeewierpesto
(voor 1 potje pesto)
INGREDIËNTEN
- 20 g lichtjes geroosterde pijnboompitten
- 2,5 dl olijfolie
- 20 g geraspte parmezaan
- peper en zout
- 1 teentje knoflook
- peper
- 1 teentje knoflook
- 60 g gedroogd zeewier (liefst groene)
- 1 plantje basilicum
- handjevol rucola
- handjevol spinazie
- 10 g zeesla
- sap van ½ citroen
- Mix de pijnboompitten, olijfolie, knoflook en parmezaan in de blender.
- Voeg dan de verse kruiden en het citroensap toe en mix nog eens kort. De pesto mag nogal dik zijn, en mooi groen. Breng op smaak met peper en zout.