Expert sociale media Tim Verheyden: "Alles wat online gebeurt, blijft altijd wel ergens hangen"

vrijdag 11 september 2020 - 13:42
Wat doe je als er privébeelden van jezelf of andere persoonlijke informatie verspreid wordt over het internet? Zoiets van het internet af halen, blijkt moeilijker dan gedacht. Maar er zijn toch een aantal stappen die je kan nemen. Tim Verheyden, expert sociale media bij VRTNWS, legt uit.

Rapporteren

"WhatsApp-berichten kan je niet rapporteren, die zijn namelijk vergrendeld. Je kan wel een gebruiker of een groep rapporteren. WhatsApp onderneemt dan de nodige stappen. Ook op de andere sociale media, zoals Facebook of Instagram, kan je beelden rapporteren. Dat is vrij gemakkelijk, maar de beelden verdwijnen niet altijd. Haatdragende berichten of kwetsende informatie kan je rapporteren, maar het zal niet snel verwijderd worden. Dat komt omdat iedereen recht heeft op het uiten van zijn of haar mening, ook al is het soms kwetsend. Wanneer iets oproept tot geweld, wordt er wel altijd ingegrepen."

Dat is nu net het rare: in principe mag ik jou kwetsen op sociale media.

Journalist Tim Verheyden

Zelf informatie verwijderen

"Je kan altijd informatie die je zelf online hebt geplaatst offline halen door het te verwijderen. Maar er blijft vaak informatie hangen op het internet. Daarom is het moeilijk om alles weg te halen. Dat is belangrijk om te onthouden wanneer je bepaalde informatie online plaatst. Eens iets wordt verspreid, is het bijzonder moeilijk om het kruimelspoor terug te volgen om te weten waar het is begonnen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!