Factchecker Tim Verheyden: "Nee, je kan geen gezichtsverlamming krijgen van het coronavaccin"

donderdag 7 januari 2021 - 11:04
Als alles volgens plan verloopt, zouden eind deze maand alle inwoners van onze woonzorgcentra het coronavaccin gekregen hebben. Goed nieuws dus! Toch doen er veel foute beweringen de ronde, die het vaccin in een slecht daglicht zetten. VRT NWS-journalist Tim Verheyden ontkracht bij 'De Madammen' een van die broodje-aapverhalen: gezichtsverlamming is zeker niet een van de bijwerkingen van het vaccin.

"Het gaat vooral om Engelstalige berichten, maar ook die circuleren bij ons in bepaalde Facebook-groepen", legt Tim Verheyden uit. "Het grootste gerucht dat de ronde gaat, is dat je kan doodgaan van het vaccin. Tot nu is dat niet het geval."

"Dit is gewoon angst en verwarring zaaien"

Maar online circuleert er ook een video van een Amerikaanse verpleegster die beweert dat haar gezicht verlamd is nadat ze het vaccin kreeg toegediend. "Amerikaanse factcheckers zijn nagegaan wat hier precies aan de hand is. Ze zijn gaan uitzoeken wie deze vrouw is, en dan blijkt er amper iets over haar terug te vinden is. Ze zou ook helemaal geen verpleegster zijn. De vraag blijft dan ook, wie dit is en waarom ze dit doet. Wat we zeker weten, is dat je geen gezichtsverlamming krijgt van het toedienen van een vaccin. Er zijn wel proefpersonen die het hebben gekregen een aantal dagen na de toediening van een vaccin, maar dan nog blijkt er heel weinig aan de hand te zijn en is de gezichtsverlamming al weer verdwenen."

Dat bevestigt ook dokter Devroey: "1 op de 8000 mensen krijgt te maken met die gezichtsverlamming na het vaccin. Maar er is helemaal geen verband te vinden tussen die gezichtsverlamming en de toediening van het vaccin. Ongeacht of ze dat vaccin gekregen hebben of niet, zouden die mensen de gezichtsverlamming gekregen hebben. Je zou evengoed kunnen zeggen, dat je zwanger bent geworden na het vaccin."

"Waar het hier om gaat, is dat iemand op het internet valse informatie verspreidt. De motieven hebben vaak te maken geldoplichting, maar in dit geval... Dit is gewoon verwarring en angst zaaien en mensen tegenhouden om zich te laten vaccineren. Je hebt natuurlijk ook mensen die zulke berichten uit bezorgdheid delen om anderen te informeren, zonder te weten dat het om nepnieuws gaat", besluit Tim Verheyden. 

Meer factchecks van nepnieuws vind je op VRT NWS.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!