FOD Volksgezondheid lanceert campagne tegen mondmaskers in zee

donderdag 29 oktober 2020 - 10:00
Photo by Jonathan Farber on Unsplash
Afval in zee is al langer een probleem. Dankzij de coronacrisis komen daar ook mondmaskers bij. Daarom start de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid met een campagne.

Organisaties zoals Proper Strand Lopers, wetenschappers en burgers vinden regelmatig mondmaskers, wegwerphandschoenen en flesjes alcoholgel terug op het strand en in zee. Dat komt nog eens bovenop de gemiddeld acht miljoen ton plastic afval dat onze oceaan jaarlijks vervuilt. Via onder andere affiches aan zee wil de FOD Volksgezondheid mensen bewustmaken van de impact die dit afval op het mariene milieu heeft en hen aanzetten om hun mondmasker niet te verliezen. Gebruikte wegwerpmondmaskers horen thuis in de restafvalzak, aangezien ze plastic bevatten. Kiezen voor een herbruikbaar mondmasker verkleint de afvalberg.

450 jaar

Een mondmasker dat op straat achterblijft, kan via de wind en de waterlopen (rivieren, kanalen, …) zijn weg naar zee vinden. Het kan tot 450 jaar duren voordat mondmaskers afbreken in het milieu, en dan verdwijnen de kleine plastic fragmenten nog nooit helemaal.

Mondmaskers lijken onder water te drijven zoals kwallen. Daardoor worden ze als voedsel aanzien door zeedieren. Hun maag is daar meteen mee gevuld, zonder enige voedingswaarde. Daardoor vertonen ze uitputtingsverschijnselen. Dieren kunnen er ook in verstrikt geraken. Uiteindelijk kunnen microdeeltjes van mondmaskers op ons bord terechtkomen.

Op dezeebegintbijjezelf.be staan nog meer tips om de zee en haar bewoners te beschermen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!