Ga Sint-Jans vieren in Gent!

donderdag 24 juni 2021 - 13:00
Van donderdag 24 tot en met zondag 27 juni kan je in Gent terecht voor een uniek Sint-Jansfeest. Uniek, want het wordt een heuse ‘best of’ van het Van Eyck-jaar met concerten, expo’s, lezingen, workshops, culinaire festijnen, relaxen in een park dat voor de gelegenheid volledig in middeleeuwse sfeer baadt, … Ook de jongste Van Eyck-fans komen zeker aan hun trekken!

'Party like it's 1439'

Van vrijdag 25 juni tot zondag 27 juni wordt het Astridpark aan de Lousbergskaai het kloppend hart van het Sint-Jansfeest! Het park wordt omgetoverd tot een middeleeuwse tuin. De perfecte plek om met je vrienden of familie af te spreken. Gezellig een glaasje drinken, een hapje eten, deelnemen aan een workshop van een Gentse maker, een concertje meepikken, … het kan er allemaal. Ook de allerjongsten zijn er welkom.

Exclusief concert Jef Neve

Componist en jazzpianist in hart en nieren Jef Neve liet zich betoveren door het meesterlijke oeuvre van Jan Van Eyck. Speciaal voor het Sint-Jansfeest brengt Jef Neve op donderdag 24 juni een exclusief concert: "Jef Neve meets Lights on Van Eyck".

Listen to the Lamb!

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni verandert de Gentse binnenstad in een wonderbaarlijke muzikaal veelluik. Gent Festival van Vlaanderen brengt met Listen to the Lamb! een ode aan het wereldberoemde meesterwerk van de gebroeders van Eyck: het Lam Gods. Het project is een op en top Gentse samenwerking en was vorig jaar al eens te zien was op de Bijlokesite. Het werd een schot in de roos. Daarom plannen Gent Festival van Vlaanderen en Stad Gent deze tweedaagse reprise!

De werkelijke waarheid achter het 'Lam Gods'

Weinigen weten hoe moeizaam het Lam Gods tot stand kwam. IJdele figuranten, slecht weer, een humeurige schilder, belangengroepen die meer plaats op het schilderij wilden. Als je goed op het schilderij inzoomt, zie je overal sporen van de catastrofale ontstaansgeschiedenis. Een welkom tegengewicht voor de eeuwen onterechte lof die dit prutswerk kreeg. Uw gids is Wouter Deprez, die hier gelukkig niet de juiste studies voor deed, en dus vrij is van indoctrinatie.

Het lam van Jan

Zo, het schilderij is klaar! Jan heeft lang gewerkt. Dagen. Weken. Maanden. Jan heeft hard gewerkt. Nauwkeurig. Punctueel. Minutieus. Intens zoekend naar de juiste kleur, de mooiste compositie. En vandaag is het eindelijk voltooid: het nieuwe meesterwerk, Het Lam van Jan! Klaar om bewonderd te worden, door Jan en Alleman. Maar dan? Weg is dat lam! En wat is dat? In het schilderij een gat!

En dit is maar een greep uit het brede en gevarieerde aanbod. 

Ontdek het uitgebreide programma op de site van Visit Gent

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!