Gedragsbioloog Mark Nelissen: "Overspel zit eigenlijk in onze genen ingebakken"

woensdag 12 februari 2020 - 11:41
Vandaag is het Darwin-dag, de dag waarop we de geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie, herdenken. Professor emeritus Evolutie- en Gedragsbiologie Mark Nelissen vertelde in 'De Madammen' hoe ook het menselijk gedrag valt te verklaren aan de hand van de evolutietheorie.

De verschillende psychologie van mannen en vrouwen kan je terugbrengen tot de evolutieleer van Darwin. "Die verschillen zijn eigenlijk eigen aan alle zoogdieren en vogels. Vrouwen produceren één eicel per maand, mannen maken miljoenen zaadcellen per dag. Mannen maken in de loop van hun leven dus biljoenen zaadcellen aan, terwijl vrouwen maar 400 à 500 eicellen maken in heel hun leven. Dat is niet veel, dat is dus heel duur in evolutionaire termen", legt gedragsbioloog Mark Nelissen uit. 

"Heel de psychologie van de man en van de vrouw steunt op het mechanisme van de voortplanting"

"Dat betekent eigenlijk dat vrouwen heel kieskeurig moeten zijn met die eicel en ze zich niet zomaar door iedereen willen laten bevruchten. Mannen zijn dan weer heel competitief ingesteld. Zij moeten in competitie gaan met andere mannen, en daardoor ontstaat ook een statusstreven, hoe hoger de status, hoe meer kans ze hebben om een vrouw te bevruchten. Dat is een systeem dat ingebakken zit in onze genen tot en met vandaag. Mannen zijn veel meer gedreven in dat statusstreven, elke man is daar bijna elke minuut mee bezig, zonder dat hij het weet. Dat geldt voor vrouwen veel minder, omdat het evolutionair gezien status voor hen minder belangrijk was. Zij hebben zich meer ontwikkeld in sociale aangelegenheden bijvoorbeeld en zijn veel socialer dan mannen. Heel de psychologie van de man en van de vrouw steunt dus op het mechanisme van de voortplanting."

"Overspel is ontstaan om een grotere voortplanting te rechtvaardigen"

Ook overspel kan je in verband brengen met de theorie van Darwin. "Nu is het een pest, want veel huwelijken gaan eraan kapot, maar eigenlijk is het een mooie strategie die de evolutie heeft uitgedacht. Overspel is ontstaan om een grotere voortplanting te rechtvaardigen. Een man die een partner had, kon zich dan alleen met die partner voortplanten. Maar als een man overspel pleegt, kan hij een kind  op de wereld zetten zonder ervoor te moeten zorgen. Dat is het voordeel voor de man, maar voor een vrouw geldt dat natuurlijk niet, het heeft geen zin om je door twee mannen tegelijkertijd te laten bevruchten. Maar een vrouw kan wel zwanger worden van een man die betere genen heeft. Opnieuw gaat het over voortplantingssucces. Nu heeft dat overspel natuurlijk geen zin meer, want als we overspel plegen, zorgen we ervoor dat de vrouw net niet zwanger wordt. Dus overspel heeft nu eigenlijk geen zin meer, maar het zit toch zo ingebakken in onze genen dat we het toch niet kunnen laten."

Meer informatie over het onderwerp vind je op de website van Mark Nelissen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!