Gerontoloog Els Mesellis toont dildo's en seksboekjes in woonzorgcentra: "Alles moet bespreekbaar zijn"

dinsdag 7 januari 2020 - 11:28
GettyImages
Els Messelis is gerontoloog en ze schreef het boek 'Intimiteit en seksualiteit in woonzorgcentra'. Seks in het woonzorgcentrum is nog altijd een taboe voor veel mensen. Maar gelukkig niet voor iedereen.

Jong geleerd is oud gedaan

"Als mensen niet geïnteresseerd zijn in seks op jonge leeftijd, zullen ze dat ook niet zijn op latere leeftijd", vertelt Els Messelis in De Madammen. "Ik noem dat de continuïteitstheorie. Iets heel anders is de nood aan huidcontact, aan knuffels en aanrakingen. Dat heeft iedereen áltijd nodig, jong én oud."

Praten met vragen

"Hoe ouder de mensen, hoe minder er een cultuur is om over seks te praten. Maar als je mensen een veilige plek geeft, durven ze wél praten over hun seksuele geschiedenis. Ik heb een boek geschreven en ook een quiz bedacht met 100 vragen en die gebruik ik bij de lezingen die ik geef om de tongen los te maken. Een vraag is bijvoorbeeld 'Seksualiteit wordt minder belangrijk als mensen ouder worden?'. Dat maakt altijd weer dat mensen beginnen te praten."

Het sekskoffertje

"Ik heb ook een koffertje waar vanalles in zit om op het einde van een lezing te laten zien. Daar zitten dildo's in, seksboekjes, dvd's, masturbatie-eitjes. Ik toon dat vooral om aan te geven dat alles bespreekbaar moet zijn. Ik gebruik dat koffertje ook in de woonzorgcentra waar ik ga spreken. En dat is echt wel nuttig. Zo hoorde ik ooit dat in een woonzorgcentrum een vrouw een kaars gebruikte om te masturberen."

Bordje 'Niet storen'

"Maar het blijft niet evident voor de mensen in een woonzorgcentrum als ze intimiteit zoeken. Ik heb daarom een bordje laten ontwerpen met daarop 'Niet storen'. Mensen kunnen dat aan de deurkruk hangen als ze behoefte hebben aan intimiteit en niet gestoord willen worden. Ik raad directies ook altijd aan om dat bordje al aan de bewoners te geven op het moment dat ze er komen wonen en niet pas als ze er behoefte aan hebben. Op de achterkant staat 'Pst, kom je er ook even bij zitten?'. En mensen gebruiken dat nog meer omdat ze een babbel en een knuffel al éven belangrijk vinden!" besluit Els. 

'Intimiteit en seksualiteit in woonzorgcentra' van Els Messelis is uitgegeven bij Gompel&Svacina.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!