Goede olijfolie kan je echt proeven

dinsdag 4 december 2018 - 15:16
Wilma van Grinsven-Padberg is 'olijfoliesommelier' en proeft verschillende soorten olijfolie. Het is een kunst die je kan leren.

Dat 'proeven' van olijfolie mag je gerust letterlijk nemen. Het begint altijd met je neus. Je moet even aan de olie ruiken en pas als je niets ruikt (of niets vies ruikt), proef je.

Het belang van geur is groot bij olijfolie. Pas als de geur goed zit, proef je de olie. In een goede olijfolie zitten enorm veel smaken, noot, tomaten, kruiden, peper... een beetje bittere toetsen. Wilma is een geoefend olijfolie sommelier maar je kan als gewone klant een goede olijfolie leren herkennen. 

Waar let je op?

  • Kijk op het etiket.  Belangrijk is dat de olie 'extra vergine' is.
  • Van waar komt de olie?  Hoe preciezer de herkomst hoe beter.  Dus liever Italië dan EU.
  • Soms staat er een productiedatum op de fles. Olijfolie is ongeveer anderhalf jaar goed.
  • Koop olie die in een donkere fles zit en zet die fles wat koeler. Dus beter in de kast dan net naast het fornuis.
Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!