Heb je schurft? Zo kom je het te weten!

woensdag 11 mei 2022 - 15:04
Schurft
Schurft is in opmars in ons land: de huidaandoening komt weer vaker voor. Ook Dokter Devroey ziet steeds meer patiënten met schurft in zijn praktijk. Maar wat is schurft? En hoe krijg je het? En misschien nog het belangrijkst... Hoe raak je ervan af? Dokter Devroey beantwoordt je vragen bij De Madammen.

Wat is schurft?

Schurft of scabiës is een huidaandoening waarbij je te maken krijgt met de parasiet schurftmijt. Dat is een beestje dat onder je huid kruipt en zich daar voortplant. Het graaft dus gangetjes in je huid, waar het eitjes in legt. Dat veroorzaakt een heel erg jeukerig gevoel, dat 's avonds en 's nachts erger wordt. Waar zit het dan vooral? Volgens Dokter Devroey komt de aandoening vaak voor op de vingers en de handen, maar ook wel in de knieholtes, de genitaliën, de buik... "Ik heb het al een beetje overal gezien, eigenlijk."

Ook Radio 2 Inspecteur Sven Pichal weet hoe dat voelt. Hij kreeg twintig jaar geleden al te maken met de aandoening. "Het is echt een heel onprettig gevoel! Ik zag de witte kanaaltjes die de schurftmijt graaft onder mijn huid. En in mijn fantasie zag ik die beestjes ook kruipen..."

Ik zag de gangetjes van de schurftmijt onder mijn huid!

Inspecteur Sven Pichal

Hoe krijg je schurft?

De huidaandoening is besmettelijk, al stelt Dokter Devroey wel gerust:  "Enkel wanneer je intensief lichamelijk contact hebt met iemand die besmet is met schurft, kan je het doorgeven." En je moet ook opletten als je de lakens met iemand deelt... Letterlijk dan: "Door gezamenlijk gebruik van een bed, van kledij, of van wasgoed kan je het ook krijgen." Maar wat als je iemand een hand geeft? "Dat is een veel korter contact. Maar je moet wel opletten als iemand schurft heeft. Het zit namelijk wel erg op de handen en de vingers."

Sven Pichal kreeg de huidaandoening ook: "Ik woonde samen met iemand die psychiatrisch verpleegkundige was. In dat ziekenhuis was er een uitbraak. Hij kwam thuis met schurft, maar hij wist het nog niet. Zo heb ik het ook gekregen."

Er zijn ook wel vooroordelen tegenover mensen die besmet zijn met schurft. De huidaandoening zou vooral voorkomen in onhygiënische omstandigheden, maar niets is minder waar zegt Dokter Devroey: "Het is geen kwestie van hygiëne. Het is gewoon een kwestie van met de verkeerde besmette persoon in contact te komen."

Wat is de behandeling voor schurft?

Als je schurft hebt, krijg je een zalf die de schurftmijt doodt. "Je moet je dan helemaal insmeren met die crème. Je moet je hoofd insmeren, en alles eronder ook. Het moet echt tot aan je voetzolen gesmeerd worden. Zelfs je nagels moet je kort knippen, zodat de zalf er gemakkelijk onder kan." Zelfs als je naar het toilet gaat, smeer je daarna best die plaatsen opnieuw in.

Ik was heel erg blij dat de behandeling werkte!

Inspecteur Sven Pichal

Kan je er blijvende schade van oplopen?

Als je de huidaandoening lang laat aanslepen, en je dus te lang wacht om naar de dokter te gaan, duurt het wel lang eer de huid geneest. Sommige mensen hebben dan wel blijvende schade. Dokter Devroey: "Als je er vroeg bij bent, zou er geen probleem moeten zijn. Dan herstel je volledig."

Sven Pichal herinnert zich de behandeling ook nog: "Ik moest al mijn kleding in een zak steken en dichtknopen. Mijn schoenen moesten in de diepvriezer!" En de zalf? "Het was een heel kleverig product dat helemaal moest indringen. En je mag je dan ook niet wassen, dus je voelt je extra vies. Je kan elkaar niet vastpakken als je zo plakt en kleeft. Ik was wel héél blij dat de behandeling werkte." Op tijd naar de dokter dus!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!