Hebben ex-coronapatiënten meer last van bijwerkingen als ze gevaccineerd worden?

donderdag 21 januari 2021 - 10:41
Foto door Gustavo Fring via Pexels
Luisteraar Guy en zijn vrouw hebben begin november corona gehad. Zijn vrouw heeft intussen haar eerste inenting gehad en was daar toch een beetje ziek van. Klopt het dat ex-coronapatiënten meer last of ernstigere bijwerkingen krijgen van het vaccin?

Het zou inderdaad kunnen dat je dan wat sterker reageert”, legt dokter Devroey uit bij ‘De Madammen’. “We weten ook dat de reactie iets heftiger kan zijn na de tweede dosis. Daarmee bedoel ik: een klein beetje meer pijn aan de bovenarm en iets meer vermoeidheid of koorts. Zeker niets dramatisch. Maar het zou dus kunnen dat ex-coronapatiënten die klachten, die sommige mensen gaan voelen na een tweede inspuiting, al bij hun eerste dosis ervaren.”

Moeten ex-coronapatiënten ook gevaccineerd worden?

“Ja. We weten nog niet hoe lang de infectie zelf beschermt. En hoe goed die immuniteit is. Dus in plaats van bij iedereen antistoffen te meten, vaccineren we liever zo veel mogelijk mensen. Dan weten we met zekerheid dat je beschermd bent.

Zijn er nevenwerkingen? Wat staat er op de bijsluiter?

“Als we de ervaringen van de mensen die gevaccineerd zijn vergelijken met hetgeen er op de bijsluiter staat, dan merken we minder nevenwerkingen op. Dat is normaal, dat is bij veel vaccins zo. Wat het meeste voorkomt bij de eerste injectie is een lokale pijn, op de plek van de inenting. Volgens de bijsluiter komt dat voor bij 75 procent van de mensen. Bij jongeren wat vaker dan bij ouderen. Maar dat is allemaal normaal. Er heeft een naald in je spier gezeten!"

"De tweede injectie gaat wat vaker gepaard met koorts. 15 procent van de mensen heeft daar last van, voor een paar dagen. Een lichte koorts, zonder enige andere betekenis. Dat wilt gewoon zeggen dat je lichaam reageert, dat het antistoffen aan het aanmaken is. Ook hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voorkomen na de tweede prik. Maar ook dat kan gelinkt worden aan je immuunsysteem dat zich in gang zet. Het zijn alleszins allemaal geen ernstige neveneffecten. Zeker niet ernstig genoeg om je niet te laten vaccineren.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!