Helpt botox tegen migraine? Dokter Devroey: "Ik vrees dat het een placebo-effect is"

maandag 9 september 2019 - 10:38
Dana Winner vertelde laatst bij Radio 2 dat ze botox liet inspuiten tegen migraine. Maar, zegt dokter Devroey in De Madammen, studies bewijzen niet dat het ook werkt.

Wat is migraine precies?

"Eigenlijk weten we het niet precies", zegt dokter Devroey. "Er zijn verschillende theorieën. Sommigen zeggen dat het bloedvaten zijn die uitzetten en krimpen, anderen dat het om zenuwen gaat die in dat hoofd inwerken. Heel waarschijnlijk is het een combinatie van de twee. Je kan alvast niet spreken van één oorzaak. Veel mensen krijgen het bij stress maar anderen krijgen migraine net bij het wégvallen van stress. In een weekend, bijvoorbeeld."

Ook voeding speelt waarschijnlijk een rol. "Voeding is vaak een trigger. En dat kan veel zijn, chocolade of wijn bijvoorbeeld. Er zijn dus héél veel oorzaken van migraine."

Er bestaat geen test

"Migraine kan je niet testen in het bloed", zegt dokter Devroey. "Het is op basis van de klachten dat een dokter de diagnose stelt. Er zijn wel enkele dingen die migraine onderscheiden van andere hoofdpijn. Het is bijna altijd aan één kant van je hoofd, en die is altijd op een andere kant meestal. Vooraan, achteraan, links of rechts: het kan allemaal. Je voelt het ook opkomen en meestal voel je je ook misselijk. Migraine duurt ook een paar dagen en veel mensen zien ook vreemde dingen, zoals lichtvlekken of lijnen."

Wat helpt

Voor Dana Winner helpt dus een inspuiting met botox. "Ik kan haar begrijpen", zegt dokter Devroey. "Er zijn studies die zeggen dat bij heel hevige migraine die veelvuldig voorkomt botox een gunstig effect zou kunnen hebben. Maar we kunnen nauwelijks vergelijken met een placebo inspuiting, dus als je gewoon iets zou inspuiten. Dus die studies zijn niet goed uitgevoerd. Migraine is iets in de schedel en ik zie niet zo goed hoe een botox-inspuiting in je voorhoofd, aan de buitenkant, iets zou doen aan de binnenkant van je hoofd. Dus ik vraag me af hoe die inwerking kan gebeuren... En weet ook dat het een flinke hoeveelheid botox is als het gaat om het bestrijden van migraine, een grote spuit dus die ook nog eens veel dieper wordt gezet!"

Dr Devroey over migraine

Hoe herken je migraine

  • Aan één kant van je hoofd
  • Je voelt de aanval komen
  • Veel mensen zien vreemde patronen
  • Bij migraine ben je meestal ook misselijk
  • Migraine duurt vaak enkele dagen

'Gewone' hoofdpijn: drie soorten

  • Spanningshoofdpijn, die iedereen wel eens heeft als je veel gewerkt hebt of veel stress hebt. Meestal aan twee kanten, bijvoorbeeld je héle voorhoofd. Voelt aan als een band rond je hoofd.
  • Clusterhoofdpijn is hoofdpijn achter één oog, een invaliderende hoofdpijn, die opkomt en weer weggaat.
  • Hoofdpijn kan je ook krijgen door medicamenten. "Niet iedereen weet het, maar je kunt ook hoofdpijn krijgen door teveel paracetamol, pijnstillers, te nemen. Heel veel mensen nemen teveel medicamenten in. Je mag die zeker niet elke dag innemen en zeker niet meerdere keren per dag. Je mag die een paar dagen nemen, maar dan moet je ervan af blijven anders krijg je er net hoofdpijn van!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!