de madammen
Herontdek de appel
In de keuken
vr 8 sep. - 8:47
Elke Belg eet gemiddeld 9 kilo appels per jaar. Daarmee is de appel veruit het populairste fruit in België. En toch beseffen we nog niet helemaal wat je zoal kan klaarmaken met een appel.
Dankzij foodblogster Els Debremaeker komt daar nu verandering in. Zij verzamelt in haar boek 'Het grote appelboek' naast weetjes en info over de appel, tientallen recepten op basis van of met appels.
Van gegrilde ribbetjes met appelbarbecuesaus tot pizza met appel en soufflé van appel en artisjok.
Weetjes over appels
- Er bestaan meer dan 75,000 appelrassen. Momenteel is China de grootste appelproducent. zij halen hun appelbomen voor de teelt het liefst in... Limburg
- De appeltjes van bij ons kan je gerust superfood avant la lettre noemen. Een appel geeft je ineens 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en voedingsvezels.
- Iedereen heeft de mond vol van dure middeltjes om te detoxen, maar dagelijks een appel is voldoende om je lichaam te ontgiften. De appel bevat pectine, een stof die je helpt om giftige metalen zoals lood en kwik uit je lichaam te verwijderen en je lever ontlast. En dat allemaal voor amper 47 calorietjes.
- Een appel per dag helpt ook om je gebit en tandvlees gezond te houden. Het sap dat vrijkomt bij het eten van de appel helpt maar liefst 80 procent van de slechte bacteriën in je mond te bestrijden. Let wel op, groene appels kunnen zuur zijn en je tandglazuur aantasten, dus spoel je mond met water nadat je een zure appel gegeten hebt.
- Appels bewaar je het best in de groente en fruitla onder in de koelkast, zo blijven ze lekker knapperig.
Fritatta met prei, spinazie en appel
Fritatta met prei, spinazie en appel
Ingrediënten
- 350 g prei
- 200 g verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- boter
- nootmuskaat
- 1 appel (type Jonagored)
- enkele takjes rozemarijn
- enkele takjes tijm
- boter
- 6 eieren
- 150 g plattekaas
- versgemalen peper en zeezout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Was de prei zorgvuldig en snijd hem in fijne ringen. Was de
- spinazie en dep hem droog. Pel de knoflook en snipper hem fijn.
- Fruit de knoflook met de prei aan in een klontje boter. Voeg de
- spinazie toe en laat hem slinken. Dep de spinazie droog. Breng
- op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Was de appel zorgvuldig en rasp hem fijn (zonder klokhuis). Hak
- de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm fijn.
- Bestrijk een ovenschaal met boter.
- Meng de appel, de rozemarijn en de tijm met de prei en de
- spinazie en doe ze in de ovenschaal.
- Klop de eieren los met de plattekaas. Giet het mengsel over
- de appel, prei en spinazie.
- Zet de ovenschaal 35 tot 40 minuten in de oven.
- (Vervang de plattekaas eens door ricotta of zachte schapenkaas.)