Het boek 'I Love Happy Cats': "Een kat die geaaid wordt, kan je vergelijken met onze huid die 20 keer gekrast wordt door een nagel"

maandag 3 mei 2021 - 16:25
Eind oktober 2020 werd Cathérine Vandoorne opnieuw moeder. Van Kitty en Polly, 2 geweldig mooie kittens! Een heel fijn boek om je kat beter te begrijpen is ‘I Love Happy Cats’, een handleiding voor een gelukkige kat, van Anneleen Bru.

Cathérine Vandoorne heeft in het verleden wel al vaker een kat gehad, maar dat ging precies gemakkelijker: “Ik maakte me er deze keer meer zorgen om. Gaan die twee zusjes het wel kunnen vinden met elkaar? Hebben zij ook een soort van pikorde en is het waar dat ze elk een eigen kattenbak nodig hebben? Kortom: ik zat met veel vragen en op veel van die vragen heb ik een antwoord gevonden in verschillende boeken.”

I Love Happy Cats

“Een heel fijn boek om je kat beter te begrijpen is ‘I love happy cats”, vertelt Cathérine. “Geschreven door Anneleen Bru. Het ding is dat wij vaak menselijke eigenschappen toedichten aan onze huisdieren, ook dus aan katten. We denken maar al te snel: “Kom hier mijn kleine pluizenbol!” En nemen dan de kat op onze schoot en beginnen ze te aaien. Maar misschien is je kat daar niet zo gelukkig mee? Hoe zie je trouwens dat je kat gelukkig is en niet gestresseerd?”

Wij dichten vaak menselijke eigenschappen toe aan onze huisdieren, maar misschien is je kat daar niet zo gelukkig mee? 

Cathérine Vandoorne

"Als een kat gaat zwiepen met zijn staart, stop je best met aaien"

Schrijfster Anneleen Bru legt het uit in Reyerslaat: “Stress herken je door hele subtiele gedragingen af te lezen. Ik vraag altijd aan mensen of ze weten naar wat ze moeten kijken. Ze zeggen heel snel: de oren. Als ze plat liggen, zie je inderdaad dat de kat niet gelukkig is. Maar vaak gaat het over de subtiele tekenen: de snorharen en de staart."

"Snorharen die naar voor staan, zijn snorharen van een gelukkige kat. Als snorharen tegen haar gezicht zijn gedrukt, wil het zeggen dat ze die intrekt omdat ze een bedreiging voelt. De meeste katteneigenaars hebben nog nooit op de snorharen van een kat gelet. De meeste katten worden niet graag geaaid. Een kat haar vacht is ontzettend gevoelig, want er zitten heel veel receptoren in. Als je een kat twee keer aait, kan je dat vergelijken met twintig keer met een nagel over onze huid gaan.

Wij vinden dat natuurlijk wel heel leuk en daar wringt het schoentje. Anneleen Bru zei er ook bij dat sommige katten dat net heel erg leuk vinden. Maar hoe weet je nu of je kat dat graag heeft of niet? Hoe zie je dan dat je moet ophouden? “Als de staart heen en weer gaat, zeggen we vaak dat een kat geïrriteerd is. Maar het kan ook zijn dat de kat juist zo gelukkig is om je te zien. Een staart die heen en weer gaat, is opwinding in het algemeen. Als een kat echt gaat zwiepen met zijn staart, stop je er dus beter mee.

De meeste katten worden niet graag geaaid. 

Schrijfster Anneleen Bru

Speel met je kat

Spelen is heel erg belangrijk. Ken je de truuk met de komkommer? Op YouTube zie je filmpjes van mensen die een komkommer achter hun kat leggen. De kat krijgt dat in de gaten en springt minstens een meter omhoog van de schrik. Amusant voor het baasje, maar niet echt voor de poes: “Een vreemd object wordt heel dicht bij de kat gelegd in een stuk van de omgeving waar zij zich het veiligst voelt: de eetplaats, de slaapplaats, … Katten zijn een hele dag bezig met geuren afzetten en opletten te zijn. Wat gebeurt hier allemaal? En opeens ligt daar iets, om te grappen, maar de kat denkt alleen: “Ik word aangevallen.” Acute stress is oké, maar de associatie dat de kat maakt met haar veilige omgeving is bijna traumatisch.

Je kan dus beter met je kat spelen en daarvoor hoef je niet eens dure speeltjes te kopen. Je kan de speeltjes ook zélf maken met een kurk, een oude sok en een paar pluimen.  
 

Je kan dus beter met je kat spelen en daarvoor hoef je niet eens dure speeltjes te kopen. Je kan de speeltjes ook zélf maken met een kurk, een oude sok en een paar pluimen.  

Geschenken voor Moederdag

Nog op zoek naar een leuk boek, een uitdagend spelletje of een mooie cd om je mama mee te verrassen op Moederdag? Geef hieronder aan waar je mama van houdt, en je krijgt meteen enkele leuke cadeautips. Elk van deze geschenktips kan je bij jou thuis laten leveren of afhalen in een Standaard Boekhandel in de buurt. Meer informatie vind je hier.

Speel mee en win voor 100 euro aan boekenbonnen

Boeken om te ontspannen, boeken om te leren, boeken om te reizen, boeken om... Noem maar op: boeken kunnen het allemaal! Boeken zijn dan ook ideale geschenken, voor alle gelegenheden. Ook voor moederdag! De volgende dagen kan je hier elke dag meespelen met onze quiz en maak je elke dag opnieuw kans op een waardebon van 100 euro!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!