Het Congo van Bart Demyttenaere

dinsdag 13 november 2018 - 10:00
In 1960 werd Congo na een korte politieke strijd onafhankelijk. Het was voor België het einde van meer dan 75 jaar aanwezigheid in het Midden-Afrikaanse land.

Vijf weken lang vertellen mensen die het van nabij hebben meegemaakt, over koloniaal en postkoloniaal Congo. In de zesde aflevering gaan zes Congo-experten dieper in op de postkoloniale beeldvorming en ontrafelen ze waarheid en mythes over Belgisch-Congo.

Bart Demyttenaere over zijn Congo in "Mijn Congo"

'Mijn Congo' is het verhaal van Michael, Jos en Bart: drie generaties Demyttenaere met lijnen naar Congo. De eerste was zeekapitein. Tussen 1879 en 1882 bevoorraadde hij in opdracht van koning Leopold II ‘ontdekkingsreiziger’ Stanley. 

De tweede werkte van 1959 tot 1964 als agent voor een katoenbedrijf in het noorden van Katanga. Hij beleefde er de laatste maanden van Belgisch Congo, de afscheuring van Katanga en de val van Tshombe. 

Bart, de derde en jongste in het rijtje, werd geboren in 1963 in Albertstad, gaf van 1986 tot 1990 les in het Zaïre van Mobutu en werd later schrijver. In 'Mijn Congo' gaat hij op zoek naar de sporen van drie generaties Demyttenaere in zijn geboorteland.

Het is een verhaal over een onmetelijk land, zijn bewoners, zijn regen als neervallende rivieren, zijn sprinkhanenplagen en zijn leerplannen. Maar het is evenzeer een relaas over de confrontatie tussen een vader en een zoon. Want Jos en Bart Demyttenaere zijn totaal verschillend en hebben nooit een hechte band met elkaar gehad. Maar ze delen wel herinneringen aan hun Congo. Elk op hun eigen manier...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!