Het laatste gesprek met Nora Tilley: "Ik ken mijn scenario, ik ben de regisseur”

vrijdag 21 juni 2019 - 10:38
De Vlaamse actrice Nora Tilley is overleden op 67-jarige leeftijd. Ze leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS en had om euthanasie gevraagd. In december vorig jaar had Anja Daems nog een gesprek met haar na de première van "De Collega's 2.0", de laatste film waarin ze een rol vertolkte.

Anja sprak Nora toen ze 7 maanden leefde met de diagnose van ALS. De ziekte had toen al een erg grote impact op haar leven. "Mentaal gaat het nog goed, maar fysiek gaat het monster heel erg tekeer. Alles ebt weg van wat ik nog van kracht heb. Alles vraag enorm veel inspanning."  

Toch ging ze erg dapper met de ziekte om. "Wat er nu naar boven komt, is mijn ik zonder franjes. Dat is eerlijk gezegd heel fascinerend. Er komt een enorme rust over mij door wat er met mij gebeurt. Ik ben niet meer bezig met bijkomstigheden." Nora kreeg eerder al de diagnose van borstkanker, maar dit was iets helemaal anders. "Ik ben nooit bang geweest dat ik niet ging genezen van borstkanker. Wat mij bij deze diagnose frustreerde: er bestaat geen enkele behandeling voor. Het valt niet te genezen. Zelfs niet in 2018."

Er komt een enorme rust over mij door wat er met mij gebeurt.

Nora Tilley in december 2018

Ze stond ook niet alleen in haar ziekte, ze werd warm omringd door vrienden familie. "Ik word als mens rijker. De vriendschap en liefde die op mij afkomt is zo overweldigend. Ik kan niet ongelukkig zijn, dat is onmogelijk."

"Ik zou niks anders aanpakken. Ik heb het gevoel dat de cirkel rond is. Mijn ziekte is palliatief, de vraag is alleen hoe lang nog. Het enige wat voor mij belangrijk is dat ik een mooi verhaal wil schrijven." Nora koos bewust voor euthanasie, die beslissing nam ze toen de ziekte werd vastgesteld. "Ik ken mijn scenario, ik ben de regisseur. Ik wil dat er een positief gevoel overblijft, ondanks het gemis en verdriet. Ik hoop dat ik mijn kinderen nog kan wapenen voor wat er komt."

Nora geloofde niet in een leven na de dood. "Voor mij is het in slaap vallen, mijn denken stopt daar. Ik ben niet bang om te sterven, ik ben alleen bang voor de laatste minuut, ik ben alleen bang voor het loslaten."

Ik ken mijn scenario, ik ben de regisseur.

Nora Tilley in december 2018

Beluister het volledige gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!