de madammen
Het maatjesseizoen gaat van start: "Dit jaar zijn ze extra vet en vol van smaak!"
vr 12 jun. - 9:25
"Elk jaar eet ik de eerste weken veel maatjes op verschillende plekken en maak ik er korte notities over. Ik noteer dan dingen als 'veel vet', 'weinig vet', 'droog' en zo verder. Ik probeer dat dus wel bij te houden." Dit jaar mocht Luc in primeur al de eerste maatjes proeven. "Ik moet zeggen dat ik ze dit jaar echt exceptioneel vind. Heel vet en heel vol van smaak en dat is volgens mij een goed teken voor het verdere verloop van het seizoen."
"Net als bij vlees is het vet dat de smaak aan vis geeft"
"Het vet geeft niet enkel de smaak, maar ook het mondgevoel en die typische textuur. Dit jaar zijn ze extra vet en dat komt volgens mij door het trage aanmaken ervan. Hoe trager het vet wordt aangemaakt, hoe beter de smaak wordt. Wanneer je de vissen op een natuurlijke manier vet laat aanmaken, gaat dat trager en gaan ze natuurlijk veel lekkerder smaken."
Hoe komt het dat maatjes zo veel succes hebben?
"Het is gewoon iets unieks uit Nederland waar de Belgen een heel goede klant van zijn en waar de Japanners met hun hele viscultuur zelfs jaloers op zijn. Het mooie aan die maatjes is ook dat ze niet excessief duur zijn. Het is een betaalbare delicatesse. En die combinatie is heel zeldzaam."
"Als je maatjes gaat kopen moet je letten op de versheid. In Nederland liggen de maatjes nooit langer dan een uur in de toonbank. De meeste maken er zelfs een ding van om de haring voor je neus vers te fileren. De tijd tussen het fileren en opeten is heel belangrijk. Die moet zo kort mogelijk zijn. Een maatje gaat per halfuur zelfs serieus achteruit." Vraag ze dus vers van het mes!