Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Het maatjesseizoen gaat van start: "Dit jaar zijn ze extra vet en vol van smaak!"

vr 12 jun. - 9:25

Het maatjesseizoen gaat vandaag van start. De 'Hollandse nieuwe', zoals ze in Nederland genoemd worden, is een haring die aan verschillende criteria moet voldoen. Zo mogen ze alleen van begin juni tot en met augustus verkocht worden, anders zijn het geen echt maatjes meer. Cathérine Vandoorne belde met opperfoodie en maatjesexpert Luc Hoornaert, die al een aantal jaar een logboek bijhoudt met zijn jaarlijkse bevindingen over de delicatesse.

"Elk jaar eet ik de eerste weken veel maatjes op verschillende plekken en maak ik er korte notities over. Ik noteer dan dingen als 'veel vet', 'weinig vet', 'droog' en zo verder. Ik probeer dat dus wel bij te houden." Dit jaar mocht Luc in primeur al de eerste maatjes proeven. "Ik moet zeggen dat ik ze dit jaar echt exceptioneel vind. Heel vet en heel vol van smaak en dat is volgens mij een goed teken voor het verdere verloop van het seizoen."

"Net als bij vlees is het vet dat de smaak aan vis geeft"

"Het vet geeft niet enkel de smaak, maar ook het mondgevoel en die typische textuur. Dit jaar zijn ze extra vet en dat komt volgens mij door het trage aanmaken ervan. Hoe trager het vet wordt aangemaakt, hoe beter de smaak wordt. Wanneer je de vissen op een natuurlijke manier vet laat aanmaken, gaat dat trager en gaan ze natuurlijk veel lekkerder smaken."

Hoe komt het dat maatjes zo veel succes hebben?

"Het is gewoon iets unieks uit Nederland waar de Belgen een heel goede klant van zijn en waar de Japanners met hun hele viscultuur zelfs jaloers op zijn. Het mooie aan die maatjes is ook dat ze niet excessief duur zijn. Het is een betaalbare delicatesse. En die combinatie is heel zeldzaam."

"Als je maatjes gaat kopen moet je letten op de versheid. In Nederland liggen de maatjes nooit langer dan een uur in de toonbank. De meeste maken er zelfs een ding van om de haring voor je neus vers te fileren. De tijd tussen het fileren en opeten is heel belangrijk. Die moet zo kort mogelijk zijn. Een maatje gaat per halfuur zelfs serieus achteruit." Vraag ze dus vers van het mes!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet