Hoe begin je aan de herfstschoonmaak?

dinsdag 8 oktober 2013 - 10:00
opgeruimde kamer
Een vraag van luisteraar Martine uit Zonhoven: "de winter staat voor de deur en dat vraagt een hele verhuis van kleding, tuinmeubelen en andere spullen!" Ze kijkt er tegenop en vraagt zich af hoe ze d

Een vraag van luisteraar Martine uit Zonhoven: "de winter staat voor de deur en dat vraagt een hele verhuis van kleding, tuinmeubelen en andere spullen!" Ze kijkt er tegenop en vraagt zich af hoe ze dat het best aanpakt.

De Madammen vragen voor Martine raad aan Sara Van Wesenbeeck, professional organiser en personal effectiveness trainer.

Meer info op deze website

De basis

Spullen hebben kost geld, tijd om de voorraad te onderhouden en geeft stress om op te kuisen en weg te bergen.

Probeer zo veel mogelijk spullen te elimineren want dat spaart tijd en stress uit.

Eigenlijk is de regel heel eenvoudig voor alle opruimklussen: je hebt 2 vragen en 3 dozen.

Doe ik het weg of hou ik het bij?

> Ik hou het bij: Zet ik het op dezelfde plaats of een andere?

> Ik smijt het weg: In de vuilbak of groepeer ik het en geef ik het weg?

De 3 dozen:

  1. weggooidoos
  2. doneerdoos
  3. hou-het-bij-doos

Kleding

'Kleerkastmanagement' zoals je het kan noemen, is niet op 1-2-3 geklaard.

Wat je uit de kleerkast haalt, verdeel je in stapels: een stapel zomerkleding, een stapel winterkleding, een stapel om weg te doen, en een voor te herstellen kleren. Door in je kast te snuisteren, doe je misschien nog een ontdekking van kledingstukken die je vergeten was!

Kleren die te klein geworden zijn, doe je misschien nooit meer aan. Heb je iets al lang niet meer aan gehad, is het versleten of afgewassen: doe het weg...

Neem je voor de kleren op de stapel te herstellen effectief te laten herstellen. Zo heb je weer nieuwe dingen om aan te doen.

Ga nu op zoek naar een plaats voor je zomerkleding. Heb je geen plaats in de kast, dan kan je ze eventueel op zolder zetten of een andere droge plaats. Dat is erg belangrijk.

Keuken

Als je in de keuken begint, begin dan met 1 lade of met 1 kast. Begin klein want een keuken is meer werk dan je denkt, en dan blijft het overzichtelijk.

De dingen die achteraan in de kast staan, gebruik je amper. Heb je die echt nog nodig? Dit is bovendien een kans om de kast zelf schoon te maken. Sorteer alles eerst in de keuken, en ga het dan pas wegleggen elders in huis. Hier win je gigantisch veel tijd mee!

Achteraf heb je een tevreden gevoel dat het is gelukt en dan kan je de volgende dag aan het andere deel beginnen!

Tuin

Maak je tuinmeubelen proper voor je ze opvouwt en opbergt in de garage of de kelder. Je moet dus eigenlijk al nadenken over het opbergen van de tuinmeubelen voor je ze koopt.

Je kan de meubelen ook laten staan en afdekken met een hoes. In dat geval slijten ze wel sneller door de barre weersomstandigheden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!