Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe behandel je beschadigd haar?

ma 7 jan. - 9:45

Lia nam contact op met De Madammen in verband met een mislukte kleuring. De haarkleur is ondertussen terug in orde, maar het haar zelf is helemaal om zeep. Maar hoe behandel je nu beschadigd haar, wan
Hoe behandel je beschadigd haar?

Lia nam contact op met De Madammen in verband met een mislukte kleuring. De haarkleur is ondertussen terug in orde, maar het haar zelf is helemaal om zeep. Maar hoe behandel je nu beschadigd haar, want daar hebben we allemaal toch wel eens last van...

Als het niet van een haarkleuring komt, dan is het wel het weer bijvoorbeeld. Wij wilden wel eens een echte specialist horen over dit probleem en dat was voor ons de ideale aanleiding om dermatoloog Thomas Maselis nog eens te vragen.

Hoe kan je haar beschadigen?
Er zijn 3 procedés die je haar zwaar kunnen beschadigen.

  • een permanent laten zetten
  • ontkleuren
  • de zon

Een permanent maakt de structuur van het haar los, zet er een krul in en fixeert het dan terug. Maar niet alles in dat haar wordt terug hersteld en daardoor verliest het haar stevigheid. Je haar kan daarvan breken en je krijgt gespleten punten.

Ontkleuren komt op hetzelfde neer. Ook dat geeft een andere structuur aan het haar. De zon gaat zowel de kleur als structuur aantasten. Iemand met een ontkleurde permanent die in de zon gaat liggen, is dus behoorlijk benadeeld.

Hangt dat af van persoon tot persoon?

Sommige mensen hebben inderdaad brozer haar dan anderen. Sommige mensen kunnen veel doen met hun haar terwijl anderen na één keer al prijs hebben.

Kan je het haar herstellen?

Het zal nooit meer worden zoals vroeger. Maar ik heb het dan over het stuk dat beschadigd is geweest.

Nieuw haar is altijd goed van structuur. Dus afscheren is altijd een optie. Een haarzakje produceert een draad, dat is een dode keratinedraad. Die is altijd stevig en soepel. Dat kan tegen een stoot. Dat haar groeit tot een bepaalde lengte, dat valt uit, het haarzakje verdwijnt en dan komt er een nieuwe in de plaats.

Maar haar dat er is, kan je alleen achteraf naar de knoppen helpen. Krultangen die te warm zijn, zijn bijvoorbeeld ook niet goed.

Op welke manier beschadig je eigenlijk dat haar?

Je hebt knikken en schubben of schilfers die ontstaan in het haar. En dat klit in elkaar. Het haar wordt dan slecht coiffeer-baar. Een extreme vorm daarvan is bijvoorbeeld rasta-haar.

Je kan crèmes smeren waardoor ze gladder over elkaar gaan glijden. De structuur is heel moeilijk te herstellen.

Je kan preventief ook zonbescherming aanbrengen. Ook met een soort crème. Een muts of een hoed is wel nog altijd beter.



Maar waarom raden kappers dan altijd shampoos aan?

Wel, wat zit daar in? Gladmakers. En die shampoos hydrateren je haar ook terug. Voor de rest zit daar vanalles in dat wel of niet werkt. Vitamines en antioxidanten bijvoorbeeld.

Maar de vezel van je haar is een dode structuur. Haar leeft alleen in de wortel. Hoe langer het aan je hoofd hangt, hoe meer dat afziet. Hoe groter de kans ook dat het gaat breken.

De meeste producten zijn gewoon gladmakend om het haar te verstevigen. Je kan ook de kleur bestendigen.

Het grote verschil in prijs komt door die toevoegsels. Echt herstellen doe je dat haar dus niet. Het keert niet terug naar de oorspronkelijk vorm omdat de structuur beschadigd is.

Het gebruik van shampoo is een verbetering tegenover vroeger. Vroeger gebruikten de mensen zeep en dat is alkalisch. Het heeft een hoge ph en dat gaat de huid en haar, dat zuur is, aantasten.

Als je je handen wast met oude zeep, dan komt er een film op het water. Die film gaat ook op haar zitten als je je haar daarmee wast. Dat geeft stroef en dof haar.

Vandaar dat men vroeger de haren spoelde met azijn of bier. Dat haalde die aanslag af van het haar. Vroeger wasten de mensen hun haar ook maar één keer per week, net omdat zeep daar eigenlijk niet goed voor is. Je haar niet te vaak wassen is nog steeds goed, maar door shampoo te gebruiken, verzorg je het haar beter.

Shampoo is tegenwoordig veel minder agressief. Dat kan je elke dag gebruiken. De basisformule is bij meeste shampoos hetzelfde. Maar dan zijn er de verschillende toevoegsels. Een zonnefilter, gladmakers, siliconen, kleurbestendigers, .. Sommige toevoegsels zijn nuttig, maar er zijn ook compleet nutteloze. Het zijn allemaal dingen die duur zijn en tot verbeelding spreken, maar weinig bijdragen.

Placenta-extract is bijvoorbeeld niet echt iets nuttig. Voor iemand met gezond haar is een gewone shampoo goed. Voor mensen met slecht haar is een gewone verzorgende shampoo aan te raden samen met een crèmebad.

En die dure shampoos van de kapper?

De producten van de kapper zullen wel beter zijn, maar niet tien keer beter. Je betaalt er zeker een dure prijs voor. Een shampoo van de Aldi kan even goed zijn voor mensen die geen problemen hebben met hun haar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet