Hoe creëer ik één uur vrije tijd?

maandag 18 juni 2012 - 11:00
oud gouden horloge
Joerie uit Brakel is elke dag druk in de weer als vertegenwoordiger. "Om 7u ’s ochtends ben ik al op de baan en ik kom pas 's avonds laat thuis. Dan ben ik minstens nog één uur bezig met administratie

Joerie uit Brakel is elke dag druk in de weer als vertegenwoordiger. "Om 7u ’s ochtends ben ik al op de baan en ik kom pas 's avonds laat thuis. Dan ben ik minstens nog één uur bezig met administratief werk!"

"Vaak zie ik mijn kinderen zelfs niet voor ze gaan slapen. Ik zou graag meer tijd doorbrengen met mijn gezin? Wat moet ik doen om één uur méér quality time te hebben in mijn dag zodat ik die kan doorbrengen met mijn vrouw en kinderen?"

Tim Christiaens is de oprichter van Time Management Company. Hij is een expert in timemanagement en begeleidt organisaties om efficiënter te werken.

oud gouden horloge

Zijn er veel mensen die te weinig tijd hebben op een dag?

Uit verschillende internationale studies blijkt dat de workload is gestegen! Heel wat mensen hebben een probleem om een juiste balans te vinden tussen werk en privé.

In onze huidige maatschappij komt er erg veel op ons af en iedereen verwacht van ons dat alles lukt. In de praktijk is dit allemaal niet zo eenvoudig!

Zijn er nog andere oorzaken waarom mensen de indruk hebben dat ze te weinig tijd hebben op één dag?

De situatie is veranderd, want zowel mannen als vrouwen gaan werken.

De huishoudelijke taken zouden moeten verdeeld worden maar in praktijk komt het huishoudelijk werk vooral bij de vrouwen terecht. Zij kunnen zeker de indruk hebben te weinig tijd te hebben in één dag.

Iedereen wil steeds meer gaan doen, steeds meer beleven... Steeds meer, in steeds minder tijd en daarbij krijg je nog eens meer info te verwerken, via kranten, tijdschriften, tv, telefoon, internet... We rijden mee met het leven ipv. zelf aan het stuur te zitten!

Wat kan onze vertegenwoordiger Joerie doen om meer quality time in zijn dag te creëren?

Voor vertegenwoordigers die vaak op de baan zijn, is de file vaak een probleem! Zo verspillen ze veel tijd. Er bestaan heel wat applicaties op je gsm om aan te kondigen waar er problemen op de weg zijn, bekijk die en hou er rekening mee Als je toch in de file belandt, zet je dan aan de kant en doe je administratie in je wagen of in een wegrestaurant.

Hij moet zijn route ook optimaliseren. Veel verkopers rijden van hot naar her zonder structuur in te bouwen. Ze rijden van Limburg naar Antwerpen en dan terug bij wijze van spreken. Kijk ook met een kritische blik naar je parcours: moét je wel ter plaatse zijn, kan dat contact niet via mail of telefoon verlopeN,

Hij moet ook bekijken wat voor hem belangrijk is. Er zijn weinig mensen die op hun sterfbed praten over hun job. Maar wel over wat je op privévlak allemaal hebt beleefd… dat hij zijn kinderen niet ziet opgroeien, is iets waar hij later spijt van zou kunnen krijgen… Dit soort keuzes moet je maken!

Leven gaat over keuzes maken: wat is voor mij belangrijk?

Wat kan iedereen doen om er voor te zorgen dat ze tijd winnen in een dag?

Je moet een goed systeem hebben! Het is belangrijk dat je een bepaald systeem hebt waar in staat wat je moet doen.

Een agenda hebben waar je alles in kan plannen is belangrijk. Uit de praktijk blijkt dat plannen in het hoofd niet lukt! Je kan het niet allemaal onthouden, dat wakkert uitstelgedrag aan.

Je moet echt over een volledig systeem beschikken waar je alles in hebt staan! Dat kan een mailprogramma met agenda zijn als Outlook of een andere internettool, dat mag zelfs gewoon een papieren agenda zijn, zolang je maar een systeem hebt waar je 300% op kan vertrouwen!

Zorg ook voor een datadieet! We worden overspoeld met mails, en andere data… Probeer daar selectief in te zijn. Je moet keuzes maken: je kan niet alles doen!

Ook zijn er mensen die bij mij komen, zeggen dat ze te weinig tijd hebben, maar ze kijken wel 2 à 3 uur tv per dag! Probeer daar dan ook wat aan te doen en probeer daar ook een juiste balans in te vinden!

Is time management alleen aan de werkende mens besteed of kunnen ook huisvrouwen meer uit hun dag halen?

Huisvrouwen hebben het misschien soms iets rustiger, maar ook zij kunnen gestresseerd raken door al hun taken! Ze doen dienst als taxidienst voor de kinderen, ze doen de boodschappen, maken het huis schoon...

Het is belangrijk dat je als huisvrouw jezelf wat tijd en rust gunt en je taken goed afbakent.. Een huisvrouw moet kunnen zeggen, "Vandaag werk ik tot 16u, om 18u komen de kinderen thuis, dan pas begin ik opnieuw." En "Die taken doe ik vandaag en dan stopt het," want huisvrouwen zijn geneigd om te blijven doorgaan! Hou op tijd op!

Hoe plan je je dag concreet zodat je zo veel mogelijk gedaan krijgt op een dag?

Probeer rekening te houden met verwachte én onverwachte zaken!

Mensen maken een planning, en houden dat maar enkele dagen vol omdat ze geen rekening houden met de onverwachte zaken. Als er iets onverwacht bijkomt, krijgen ze hun planning niet af en dat gaat demotiverend werken.

Daarnaast kan je ook best rekening houden met je bioritme. Als je een ochtendmens bent, plan dan de moeilijkste dingen of de dingen die het meeste inspanning vragen in de voormiddag En plan tijd in voor jezelf.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!