Hoe krijg je broze nagels? En zijn gelnagels schadelijk? Dokter Devroey beantwoordt al jullie vragen over nagels!

donderdag 8 april 2021 - 11:30
unsplash
Hebben we onze nagels nog wel nodig? Volgens Dokter Devroey zijn nagels nog steeds van groot belang! Zo hebben nagels een beschermende functie voor de zenuwuiteinden van onze vingers en zorgen ze er ook voor dat we beter kunnen voelen. Maar soms brengen ze ook vervelende kwaaltjes voort, Dokter Devroey beantwoordt al jullie vragen in 'De Madammen'!

Wat met wondjes onder je nagel?

"Wondjes onder je nagel kan je vergelijken met een bloedblein, maar dan onder de nagel. Vroeger gingen de artsen met een warme naald onder de nagel om de blein open te prikken. Nu doen we dat niet snel meer aangezien je hierdoor veel risico loopt op infecties. Het wondje zal na een paar maanden vanzelf genezen."

Broze nagels? 

"Wanneer je nagels hebt die gemakkelijk breken, dan wijten mensen dat vaak aan een tekort aan mineralen. Maar dat is niet altijd zo. Dat is voornamelijk omdat je vaak in contact komt met water. Zo hebben kappers, afwassers of mensen die poetsen hier gemakkelijker last van. Je nagels worden brozer door het water. Als je een beroep hebt waar je veel met je handen in water zit en last hebt van gescheurde nagels, dan doe je best handschoenen aan als dat kan. Chemische stoffen kunnen je nagels ook broos maken, maar ook bijvoorbeeld bepaalde chemicaliën. Er zijn ook bepaalde ziektes zoals stofwisselingsziektes die hier een invloed op hebben."

Vroeger gingen artsen met een warme naald onder de nagel om een blein open te prikken, nu laten we dat gewoon vanzelf genezen.

Dr. Devroey

Kalknagels of schimmelnagels?

"Kalknagels worden vaak verward met schimmelnagels ondanks het helemaal niet hetzelfde is. Kalknagels treden op bij psoriasis, het gaat dan daadwerkelijk over een verkalking die aanwezig is. Schimmelnagels daarentegen zien er soms wel hetzelfde uit als kalknagels, maar hebben een heel andere behandeling. Zo moet je medicatie nemen tot je schimmelnagel volledig is uitgegroeid. Deze medicatie is vaak niet zonder risico's, zo kan het problemen geven aan je nieren en lever."

Kan je ziektebeelden herkennen aan je nagel? 

"Je kan wel een aantal zaken afleiden uit je nagels. Zo wijst een zwart randje dat meegroeit met je nagel op huidkanker, heel broze nagels kunnen een teken zijn van een slechtwerkende schildklier en blauwe nagels kunnen komen van zuurstoftekort."

Wat met gelnagels? 

"Als je gelnagels gebruikt van een minder goede kwaliteit of je gebruikt schadelijke stoffen bijvoorbeeld om je nagels vast te lijmen, dan kan dat schadelijk zijn voor je nagel maar ook voor de omgeving rond je nagel, dat kan ook beschadigd geraken hierdoor. Het is best dat je niet continue gelnagels laat zetten, je mag dat zeker gebruiken maar laat het plaatsen door een deskundige. Het is niet zo goed voor je nagels om zelf te gaan experimenteren met goedkope producten. Niet dat dure producten altijd beter zijn, maar soms zitten in de goedkope producten meer schadelijke stoffen." 

Een zwart randje dat meegroeit met je nagel kan wijzen op huidkanker.

Dr. Devroey

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!