Hoe lang moet je medische beelden bewaren?

donderdag 28 januari 2021 - 12:03
Luisteraar Carine De Schepper was een tijdje geleden in opruimmodus, schrijft ze in de Radio 2-app. “Ik vond een aantal oude medische beelden in een grote bruine omslag. Moet ik deze nog bewaren? Zeker nu ook alles gedigitaliseerd is.”

“Het gaat dan waarschijnlijk over radiografieën", vertelt dokter Devroey bij 'De Madammen'. "Aangezien ze nog in beeldformaat beschikbaar zijn, zullen ze waarschijnlijk niet gedigitaliseerd zijn. Het hangt er wat van af. Een arts bewaart die wel tot vijftien jaar nadat de patiënt overleden is, maar wij geven ze ook mee aan de patiënt. Anders hebben wij kamers vol radiografieën staan. Of dat was vroeger toch zo. Ik zou ze bewaren tenzij het 33 platen van je gebroken teen zijn. Dan is het voldoende om er eentje bij te houden."

"Je kan vragen aan je dokter om het protocol of het verslag met de bevindingen in te laden. De radiografieplaat zelf kan de arts niet meer inladen. De bedoeling is dat je de platen die je niet meer nodig hebt naar het recyclagepark brengt. In zo’n plaat zit veel zilver, dan kunnen ze dat recupereren.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!