"Hoe neem ik mijn hond veilig mee de wagen in?"

maandag 11 februari 2013 - 12:00
hond met snoet uit de auto
Liliane uit Tielt heeft een dalmatiër. "Een fantastische hond, maar het is een erg onrustig dier zodat we veel met haar gaan wandelen. De laatste tijd gaan we wat verder wandelen en dan nemen we de a

Liliane uit Tielt heeft een dalmatiër. "Een fantastische hond, maar het is een erg onrustig dier zodat we veel met haar gaan wandelen. De laatste tijd gaan we wat verder wandelen en dan nemen we de auto en rijden naar een bos of groot park."

"We zetten de hond in de kofferruimte, maar ze springt altijd op de achterbank omdat ze dichter bij ons wil zijn! Binnenkort willen we met de wagen naar Italië, maar hoe kunnen we haar op een veilige manier vervoeren?"

De Madammen vroegen de mening van dierenarts Johan Devalez.

Hoe kan je je hond het best en veilig vervoeren?

Er bestaat geen specifieke wetgeving over dieren in de wagen.

De wet die hier van toepassing op zou kunnen zijn is het artikel dat zegt: "je moet ten allen tijde controle behouden over het stuur en ten allen tijde vrijheid van bewegen hebben."

Dus de dieren in de wagen mogen je niet hinderen! Je kat mag niet onder het rempedaal zitten. Je grote hond mag de zichtbaarheid niet belemmeren op de achterbank.

3 goede methodes:

  • Een bench, dat is een soort kooi, die in de koffer wordt geplaatst en ook verankerd is aan de bodem van de koffer.
  • Er bestaan specifieke autosystemen voor honden die je kan bevestigen aan de gordel. Je kan het zowel bevestigen aan de gordel op de achterbank (opgelet voor de airbag!) Bij een ongeval hoor je vaak dat het dier naar voor vliegt tegen de voorruit als een projectiel, met gebroken poten of een gebroken nek als gevolg.
  • Een tralies bevestigen op de vloer in de koffer en aan het plafond, zodat de hond niet over de zetels springt.

Hoe kan je een hond het beste vervoeren tijdens lange afstanden?

Een lange afstand reizen met een zenuwachtig dier is verre van aangenaam, zowel voor de hond als voor de passagiers.

Er bestaan kalmeerpillen voor honden, zo wordt ie slaperig en zal ie rustig zijn in de wagen of slapen. Dit is natuurlijk enkel voor lange afstanden, want als je hem dit middel geeft om tot aan een bos of een park te, als je dan uitstap om te wandelen zit je met een suf dier.

Je geeft het middel een uur tot een half uur op voorhand, dan zijn ze zeker slaperig en je kan het dan nog bijgeven, naargelang de duur van de rit!

Wanneer je de hond voor een lange afstand meeneemt, hoe vaak moet je stoppen om hem te laten bewegen, om het te laten drinken en te plassen?

Laat de hond net zoals de mensen best om de twee à drie uur even uit de wagen om de benen te strekken, te plassen en even te drinken!

Vaak laten mensen een raam openstaan voor de hond tijdens de autorit, is dat een goed idee?

Wel, ik vind dat altijd heel plezant om te zien, maar eigenlijk is dat niet goed. Zo kunnen ze sneller een oogontsteking of een oorontsteking opdoen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!