"Hoe richt je je keuken in?"

donderdag 16 mei 2013 - 10:00
open keuken
Danielle vroeg zich gisteren af hoe je een keuken het best organiseert: "Mijn dochter gaat binnenkort samenwonen met haar vriend en we zijn al eens aan het rondkijken naar keukens. Mijn dochter kookt

Danielle vroeg zich gisteren af hoe je een keuken het best organiseert: "Mijn dochter gaat binnenkort samenwonen met haar vriend en we zijn al eens aan het rondkijken naar keukens. Mijn dochter kookt heel graag, dus de keuken is een belangrijke plek voor haar. Maar de ruimte die ze heeft voorzien voor de keuken is niet heel groot."

"We twijfelen een beetje over de indeling van de keuken. Waar moeten we precies op letten?", vraagt ze zich af.

Daarvoor nodigden De Madammen Pieter Jacobs van Jacobs Woonconcept uit Ninove uit naar de studio.

Welke verschillende indelingen zijn er zoal voor een keuken?

Voor de keuken kan je werken met een rechte muur of een L-vormige of een U-vormige keuken.

Keukens met een kookeiland of een spoeleiland zijn nu erg populair. Het zijn de 2 meest voorkomende opstellingen. Een kook- of spoeleiland brengt wel meer met zich mee, bv. op vlak van elektriciteit. Er moet dan een speciale afvoer voor de dampkap worden voorzien, hiervoor heb je dan weer een verlaagd plafond nodig.

De laatste maanden werkt men ook vaker naar een totaalinrichting. Hiermee wil ik zeggen dat je niets meer apart gaat bekijken en aankleden. Het keukengedeelte wordt meer en meer betrokken bij het eet- of livinggedeelte. Het soort materiaal en de stijl wordt doorgetrokken: de tv-kast zal van hetzelfde materiaal gemaakt worden als de keukenkasten.

Als je een keuken gaat kiezen, spreken verkopers ook vaak over de driehoekregel.

De driehoekregel heeft te maken met de ergonomie van de keuken, hierin speelt een verhoging van het werkblad of een aangepaste plint mee.

Maar het heeft vooral te maken met het feit dat het koelgedeelte, spoelgedeelte en kookgedeelte dicht bij elkaar liggen. Zo moet je tijdens het koken niet naar de andere kant van de keuken lopen om iets uit de koelkast te halen of iets af te spoelen.

Welk materiaal kan je gebruiken voor het keukenblad?

Standaard werken we altijd met een werkblad in laminaat. Daarom vragen we altijd als eerste aan de klant wat ze eigenlijk willen. Laminaat heeft een groot aanbod aan kleuren en is ook te verkrijgen in multiplex.

Een voordeel is dat het volledig watervast is en dat je het kan krijgen in meerdere dieptes. Qua kostprijs zit je rond de prijs van natuursteen.

Als je in de richting van natuursteen wil, kiezen de meesten voor graniet. En dan kiezen de meesten ook voor donkere kleuren. Blekere kleuren zijn minder beschikbaar.

Wil je toch een keukenblad met een bleke kleur, dan kan je voor marmer gaan. Deze steen is wel poreuzer dan de andere.

Composietsteen wordt ook vaak gekozen omdat er veel kleurkeuzes zijn. Zowel donkere als lichte kleuren zijn mogelijk. Een nadeel is: de composietsteen is hittebestendig tot slechts 180 graden, bij natuursteen ligt dit veel hoger.

Welke kooktoestellen moet je zeker voorzien in je keuken?

De keramische kookplaten worden nog verkocht, maar 65% tot 70% van de kookplaten die wij verkopen zijn inductiekookplaten. De laatste jaren zijn die serieus gezakt in prijs.

Een goede oven is ook belangrijk.

Net zoals een dampkap, zeker met een ventilatiesysteem en krachtige motor.

Koeling moet je zeker ook voorzien. Sinds enkele jaren werken de meeste merken van toestellen met energielabels A+ en A++ en zelfs A+++ om het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Een vaatwasser is eerder een luxe toestel, maar het komt vaker voor in elke keuken. Ook hier is de A+++ vaatwasser heel zuinig in verbruik.

Een microgolfoven wordt nog in mindere mate verkocht.

Stoomovens worden dan weer meer en meer voorzien. Zeker door de invloed van de kookprogramma’s op televisie. Maar dan moet je wel een groot budget voorzien.

Hoe zorg je voor zoveel mogelijk opbergruimte?

Daarom moet je sowieso enkele laden voorzien, zodat je je spullen makkelijk kan opbergen.

Naar ruimte toe zijn ook kolomkasten met eventueel extra ingebouwde laden heel erg handig. Met hangkasten heb je minder opbergruimte dan met kolomkasten.

Een open of gesloten keuken: zijn er voor- en nadelen aan verbonden?

Bij een nieuwbouwwoning voorziet de architect meestal altijd enkele uitwerkingen.Een keuken die doorloopt naar de living is zeker een tendens op dit ogenblik.

Vroeger was de keuken altijd een gesloten ruimte. Als je deze bij een verbouwing wil uitwerken tot een open keuken moet je muren verwijderen. Het zal dus meer werk met zich meebrengen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!