Hoe vraag je opslag?

donderdag 25 april 2019 - 10:15
Je baas vragen om een hoger loon, het blijft nog altijd een moeilijke vraag. Hoe pak je het best aan?

Uit een recent onderzoek blijkt dat maar een kwart van de Belgen al ooit opslag heeft gevraagd. Loon is nog steeds een taboe, en de meeste werknemers en werkgevers willen dat ook het liefst zo houden. Toch zou een hoger loon geen vreemde vraag moeten zijn. Als je job evolueert, wanneer je bijvoorbeeld een groter takenpakket krijgt, dan is het niet ondenkbaar dat er een hoger loon tegenover komt te staan. 

Boek vooruitgang

Zoals met je carrière zelf, moet je duidelijk je ambities kenbaar maken. En dat geldt ook voor je loon. Er is niks mis met dat op tafel te leggen. Daarbij is het wel belangrijk dat je een en ander gerealiseerd hebt en kan aantonen hoe je het bedrijf hebt vooruit geholpen op een of andere manier.

Wacht een jaar

Ga niet na je eerste week op een nieuwe job om opslag vragen, een jaar wordt vaak als de meest geschikte periode gezien om je loon te bespreken. Het najaar wordt vaak aangehaald als de beste timing. Veel bedrijven hebben rond de jaarwissel evaluatiegesprekken waar soms (maar niet altijd) een loonsverhoging aan wordt gekoppeld.

Vraag het zelf

In de meeste gevallen moet je zélf wel het initiatief nemen. Stuur een mailtje naar je baas en maak het bespreekbaar. Een 'nee' heb je, een 'ja' kan je krijgen.

Meer tips van Jobat hoofdredacteur William Visterin

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!