Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe werkt de spermabank?

vr 22 feb. - 9:15

Francis wil een vraag stellen over de spermabank. "Hij las dat 1 spermabuisje 6 vrouwen gelukkig kan maken. Nu is mijn vraag: stel dat die 6 elk 1 kind krijgen en stel dat het 3 jongens en 3 meisjes z
spermacel op microscopisch beeld

Francis wil een vraag stellen over de spermabank. "Hij las dat 1 spermabuisje 6 vrouwen gelukkig kan maken. Nu is mijn vraag: stel dat die 6 elk 1 kind krijgen en stel dat het 3 jongens en 3 meisjes zijn... zijn die dan broers en zussen van elkaar want ze hebben toch de zelfde vaderdonor?" En meer nog: "Stel dat die later met elkaar trouwen en ze krijgen ook kinderen... Wat zijn die dan van elkaar?"

Veerle Vloeberghs, arts aan het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel legt uit.

spermacel op microscopisch beeld

spermacel op microscopisch beeld

Sperma doneren, hoe gaat dat juist in zijn werk?

De man komt langs bij de arts met zijn identiteitskaart en dan gebeurt er een eerste afgifte, na een aantal dagen onthouding.

Dan gaat men een aantal testen uitvoeren op het sperma, o.a. of het voldoende beweeglijk is en of het na bevriezing nog levensvatbaar blijft. De kwaliteit.

Een week later kennen we de resultaten, en dan geeft de donor een tweede staal, waar we nog bijkomende bloedafnames op gaan doen en gaan zoeken naar genetische en infectueuze ziekten.

Op basis van al deze onderzoeksresultaten beslist de arts of het sperma geaccepteerd wordt of niet.

Praktisch: na 2 of 3 dagen onthouding, kan de man zich terugtrekken in het masturbatorium en hij kan dan via masturbatie in een steriel potje zijn zaad afleveren.

Hij moet eenmalig een toestemmingsverklaring van anonieme donatie ondertekenen en doet afstand van zijn sperma!

Wie mag allemaal sperma doneren?

Iedereen: elke gezonde man die vruchtbaar is. De leeftijd is afhankelijk van centrum tot centrum. In het UZ Jette is dat tussen 18 en 44 jaar.

Hoeveel kinderen mag een donor op die manier verwekken?

Als iemand aanvaard wordt als spermadonor, kunnen verschillende donaties plaatsvinden. Dat kan wekelijks gebeuren. Gemiddeld ziet men dat elke man zo’n 10 à 15 stalen spermastalen afgeeft.

Het hangt ook af van het spermavolume, als zijn donatie een groter volume heeft, zijn minder stalen nodig.

De stalen mogen bij 6 verschillende vrouwen gebruikt worden om een kind te verwekken. Die vrouwen kunnen wel meerdere kinderen krijgen van diezelfde vader.

Als een vrouw 3 kinderen wenst, kan ze 3 kinderen krijgen van dezelfde spermadonor, een andere vrouw kan ook kiezen hoeveel kinderen ze wil van deze donor.

Onze luisteraar Francis vraagt zich af of kinderen van dezelfde spermadonor met elkaar kunnen trouwen en kinderen krijgen zonder dat ze weten dat ze familie zijn van elkaar.

Daarom mag een man zijn sperma maar voor 6 verschillende vrouwen gebruikt worden, net om deze reden. Dat is vastgelegd in de wet.

Zodat er geen consanguiniteit (bloedverwantschap) zou optreden. Dus zodat de kans dat een man en een vrouw van dezelfde biologische donor elkaar zouden tegenkomen enorm klein is.

Krijgen donoren een vergoeding?

Ze krijgen géén vergoeding voor hun sperma, maar ze krijgen wel een onkostenvergoeding voor al de tijd en moeite dat ze in de onderzoeken hebben gestoken, die varieert van centrum tot centrum, in Brussel is dat 75 euro.

Kunnen mensen kiezen van welk type man ze sperma wensen? Hoe ver gaat die keuze?

Voor het sperma van Belgische donoren gaat dat niet, maar de wet staat wel matching toe.

Koppels mogen uiterlijke kenmerken op het formulier invullen en het centrum kan daar rekening mee houden. Dit gebeurt enkel bij heterokoppels, om een te groot uiterlijk verschil tussen ouders en kind te vermijden.

Bij homokoppels gebeurt dit niet, omdat ze sowieso niet van beide ouders kunnen afstammen.
We matchen wel altijd op huidskleur, ras en bloedgroep.

Als je bv. een beroep doet op Deense spermabanken, krijg je wel meer achtergrondinfo over de donoren.

Je kan hiervoor kiezen als je anticipeert op het feit dat het kind later zijn biologische vader wil kennen, of omdat de ouders meer controle wensen. Zij krijgen dan info over de opleiding van de donor, de persoonlijkheid, fysieke eigenschappen en zelfs de motivatie van de donor!

Maar hoe meer info je wenst, hoe duurder het sperma over het algemeen.

Wat is het meest gevraagde (of populairste) sperma?

Dat is gezond en intelligent sperma, dat is het belangrijkste!

Van uiterlijk kiezen ze voor dat van de gemiddelde Belg, bruine haren en een donkere kleur ogen.

We nemen geen IQ-test af, maar houden zelf wel rekening met het IQ door de gesprekken die we voeren met de mannen.

Kunnen de kinderen ooit te weten komen wie hun spermadonor is?

De donor kan anoniem blijven als hij dat wil. Wat wij enkel doen is medische info van de donor vrijgeven, indien de gezondheid van het kind dit vereist. De wet voorziet ook niet-anonieme donatie door een kennis of een broer.

Maar de donor is enkel verantwoordelijk voor zijn donatie. Na de donatie stopt het. Hij is geen vader, hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor de kinderen.

Meer info

www.brusselsivf.be
www.spermadonor.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet