Hoe(lang) bewaar je vlees, vis en groenten in de diepvriezer?

woensdag 13 mei 2020 - 15:08
Getty Images
Hoelang mag je iets in de diepvriezer bewaren? En hoe ontdooi je het best je bevroren potje spaghetti?

Op zich kan je alles zo lang je wil in de diepvriezer bewaren, maar even smakelijk zal het niet blijven. Vlees en vis kunnen slecht gaan ruiken of smaken, of taaier worden. Ook de vitaminen gaan aanzienlijk verloren na 1 jaar in de diepvries.

Vlees, vis en groenten

Vlees en vis bewaar je beter niet langer dan 6 maanden in de diepvriezer. Groenten en soepen kan je maximum 1 jaar in de diepvries bewaren.

Wanneer mag het in de diepvriezer? 

Laat alles afkoelen tot het lauw is. Laat het zeker geen dagen staan, want dan start het afbraak- en bederfproces!

Hoe ontdooien?

Iets langzaam ontdooien in de koelkast is veel beter dan het ontdooien op hoge temperatuur in de microgolfoven.

Groenten blancheer je het best nadat je ze uit de diepvriezer haalt. Daardoor behouden ze hun kleur en smaak. Tijdens het blancheren worden de enzymen die voedsel doen bederven onschadelijk gemaakt.

Wat is vriesbrand?

Het is een verschijnsel waarbij ijskristallen verdampen aan de oppervlakte van het product. Het product gaat er minder mooi uitzien en minder smakelijk zijn. Je kan het voorkomen door je voeding goed aansluitend te verpakken. Vooral kip en gevogelte zijn hier heel gevoelig voor.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!