Hond adopteren of niet: "Neem vooral de tijd om een hond te zoeken waar het goed mee klikt"

dinsdag 15 september 2020 - 12:42
Unsplash
Luisteraar Tine uit Olmen wil dolgraag een hondje opnemen in haar gezin. Ze vraagt zich af wat beter is: een hondje adopteren, al dan niet uit het buitenland, of een puppy nemen van een fokker? Chris Dusauchoit geeft antwoord.

“Dat is een keuze die iedereen zelf moet maken”, legt Dusauchoit uit. “Neem vooral de tijd om een hondje te zoeken waar het goed mee klikt. Ga daarvoor niet over één nacht ijs.”

Adopteren

Kijk zeker eens bij de Belgische asielen, die zitten namelijk vol met leuke hondjes. Belangrijk is wel dat je bij een goed asiel terecht komt. Op de site adopteereendier.be kan je betrouwbare organisaties vinden. Vaak kan je online al een beschrijving vinden van de hond. Dan weet je of de hond bijvoorbeeld goed is met kinderen”, vertelt Chris Dusauchoit. “Een goed asiel geeft je ook niet zomaar een hond mee. Vaak stellen ze nog bijkomende vragen om te kijken of het dier in de juiste handen terecht komt.”

Adopteren uit het buitenland

“Het is een stuk moeilijker om een hondje uit het buitenland te adopteren. Daar zijn organisaties voor, maar je weet niet welke organisaties betrouwbaar zijn. Je hebt ook niet de mogelijkheid om de hond op voorhand te leren kennen. Daardoor is de kans op een mismatch groter. Maar het kan natuurlijk wel”, legt Chris uit. “Wanneer je een leuk hondje tegenkomt op vakantie, mag je dat niet zomaar meenemen. Denk maar aan de situatie met katje Lee. Je weet namelijk niet wat voor ziektes het dier misschien heeft. Het kan dus zomaar zijn dat je een hondsdolle hond meeneemt naar huis. En dat kan levensgevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Bij een fokker

“Wanneer je graag een puppy van een fokker wil, moet je goed opletten dat je niet bij een broodfokker gaat. Als een fokker meer dan twee verschillende rassen heeft, zit je fout. Een goede fokker zal ook niet zomaar een puppy aan iedereen verkopen. Het is belangrijk dat het diertje bij goede baasjes terecht komt. Daarom zal een goede fokker altijd extra vragen stellen.  Er zal bijvoorbeeld gevraagd worden naar hoeveel tijd je hebt om je over de hond te ontfermen of hoeveel ruimte je in je huis hebt.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!