Hoofdpijn hoeft niet altijd ernstig te zijn

maandag 12 februari 2018 - 11:24
Hoofdpijn
"Niet elke hoofdpijn is migraine," vertelt dokter Devroey. Je hoort het wel vaker dat iemand migraine heeft, maar is dat wel correct?

Er bestaan vier soorten hoofdpijn

  • migraine
  • spanningshoofdpijn
  • clusterhoofdpijn
  • hoofdpijn door geneesmiddelen

Migraine is meestal een heel hevige pijn die gepaard gaat met andere symptomen zoals overgeven of het zien van 'lijntjes.'

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van spieren die aanhechten op de schedel, bijvoorbeeld in de nek of op het voorhoofd. Stress kan de hoofdpijn verergeren, maar is vaak niet de enige factor.

Clusterhoofdpijn komt bij weinig mensen voor, en komt in episodes. Hevige pijn vertrekt vanuit het oog dat rood en tranerig is. Je kan er weken last van hebben en dan maanden helemaal niets.

Sommige mensen krijgen hoofdpijn door het innemen van geneesmiddelen. Dat zijn meestal geneesmiddelen die ze dagelijks (te veel) innemen tegen de hoofdpijn, maar die medicatie gaat de pijn net verergeren.

 

Meestal is hoofdpijn geen gevaarlijke pijn.

dokter Devroey

Feit of fabel?

Er wordt vaak gezegd dat je hoofdpijn krijgt van slechte wijn, maar dat klopt niet. De kwaliteit van de wijn speelt hier geen grote rol in, de hoeveelheid die je drinkt wel. "Het is vooral de overvloed aan alcohol die maakt dat je hoofdpijn zal hebben, niet de kwaliteit," vertelt dokter Devroey.

Door chocolade te eten zou je ook hoofdpijn krijgen. "Dat is een fabeltje dat ouders vertellen aan kinderen om niet te veel chocolade te eten, net zoals dat je er puistjes van zou krijgen." zegt de dokter. Het zijn allemaal fabeltjes om van de chocolade te blijven.

"Koffie is een heel gevaarlijk product," waarschuwt de dokter, "in die zin dat het hoofdpijn kan verminderen, maar op het moment dat de werking van de koffie uitgewerkt is, ga je net meer hoofdpijn krijgen". De schommeling aan cafeïnegehalte kan hoofdpijn veroorzaken.

Dokter Devroey

Wat doe je ertegen?

Botox wordt vaak gebruikt tegen hoofdpijn, maar eigenlijk werkt dat niet. Wat kan je dan wel doen? "Het hangt af van welk type hoofdpijn je hebt," legt dokter Devroey uit.

Door alcohol kan je hoofdpijn krijgen, denk maar aan een kater. "Je krijgt hoofdpijn als je na overvloedig drinken heel snel gaat slapen," waarschuwt dokter Devroey. Het beste is om enkele uren te wachten, zodat de alcohol verwerkt is en je met propere hersenen kan gaan slapen.

Bij migraine moet je veel rusten in een donkere kamer, ontspannen helpt bij spanningshoofdpijn en als je hoofdpijn hebt door geneesmiddelen stop je het best met die medicatie. 

De behandeling hangt dus af van de oorzaak van de hoofdpijn.

Is hoofdpijn gevaarlijk?

"Meestal is hoofdpijn geen gevaarlijke pijn," vertelt dokter Devroey. Als er geen bijkomende symptomen zijn, kan je volledig gerust zijn dat het goedaardige hoofdpijn is.

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!