Hout om tegen een gevel te plaatsen

dinsdag 7 februari 2012 - 09:00
cederhout
Saskia uit Tongeren en haar man overwegen om bij hun nieuwbouw hout tegen hun gevel te plaatsen. Gewoon omdat ze het mooi vinden en omdat ze graag natuurlijke elementen zien. Maar welke soorten hout k
Saskia uit Tongeren en haar man overwegen om bij hun nieuwbouw hout tegen hun gevel te plaatsen. Gewoon omdat ze het mooi vinden en omdat ze graag natuurlijke elementen zien. Maar welke soorten hout kan je hiervoor het best gebruiken?
Koen De Mesel, secretaris-generaal van Belgian Woodforum weet raad en hij komt uitleg geven bij De Madammen!

Welke houtsoorten komen in aanmerking?

Er bestaan tientallen houtsoorten van hoge kwaliteit die je kan gebruiken om een gevel te bekleden. Sommige ook met FSC- en/of PEFC-ecolabel. Elke houtsoort heeft z'n unieke tekening en kleur. Voor elk wat wils.

De bekendste soorten zijn Western Red Cedar, lorkenhout, Europees eikenhout, Afrikaans padoek en afzelia. Ook minder bekende houtsoorten als basralocus, louro gamela, itauba, jatoba, merbau en afrormosia beschikken over de juiste kwaliteiten om een gevel mee te bekleden.

Ander hout moet soms eerst worden verduurzaamd om voor lange tijd bestand te zijn tegen buitenomstandigheden (procédé A3: buitengebruik zonder grondcontact). Hout gaat even lang mee als baksteen, misschien wel levenslang.

Wat is de meest gevraagde soort?

Dat is Western Red Cedar, een van de lichtste naaldhoutsoorten. Het is daarbovenop erg duurzaam en vormvast, en vrij van harsen. Onbehandeld zal Western Red Cedar buiten onder invloed van uv-licht en het weer grijs worden. Het vergrijzen heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteiten van het hout. Eenmaal de kleurschakeringen zijn vervaagd en het hout egaal zilvergrijs is, vraagt het geen verdere onderhoudsbehandeling meer.

Voor gebruik in een gevel moet je bij de plaatsing van het hout wel voldoende ventilatieruimte achter het hout voorzien om de lucht optimaal te laten circuleren. Je moet rond het hout wel roestvrije materialen voorzien: denk aan dakgoten die het water van het hout opvangen, haken om het hout te bevestigen… En om ongelijkmatige vlekvorming te vermijden moet het kopse hout bedekt zijn.

cederhout
Om te verhinderen dat het hout water opzuigt, moeten de kopse kanten van het hout in beide gevallen beschermd worden. Dat kan door middel van eindprofielen of door een voldoende grote dakoversteek te voorzien.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!