Iedereen kan mediteren

maandag 13 mei 2019 - 12:38
Elke dag mediteert Wouter Torfs, bedrijfsleider van de grootste schoenenzaak van het land. “Mediteren is voor mij een anker in m’n dag waar ik rust vind”. Neuroloog Steven Laureys legt uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met meditatie.

Steven Laureys is neuroloog en topdokter. Hij bestudeert de effecten van meditatie op de hersenen en schreef het boek “No Nonsense Meditatie”. Zelf neemt hij ook tijd om te mediteren “eigenlijk kan je elke verloren moment gebruiken om even tot rust te komen. Meditatie is goed voor je brein en je gezondheid.”

Je hoeft geen boeddhistische monnik te worden om te kunnen mediteren.

Steven Laureys

“Je hoeft geen Boeddhistische monnik te worden om te kunnen mediteren”. Het gaat heel gemakkelijk op elk moment en op elke plek. “Meditatie is eigenlijk gezond boerenverstand. We zouden meer aandacht moeten geven aan onze mentale gezondheid.”  “Een boswandeling, gaan lopen of zwemmen kan al een vorm van meditatie zijn” vertelt Steven.  

Hoe kan je zelf mediteren?

“Je kan het overal doen: op de parking, in de wachtzaal bij de dokter,…”. Je gaat met je rug rechtop zitten en sluit je ogen. Je ademt heel diep in en uit en concentreert je op je ademhaling. Dit herhaal je drie keer.

Waarvoor is mediteren goed?

Meditatie verlaagt jouw bloeddruk en jouw stressniveau. “Studies hebben zelfs bewezen dat meditatie evenveel resultaat heeft als het gebruik antidepressiva, angstremmers,…. Het is een handeling die in bepaalde gevallen evengoed werkt als medicatie.”

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!