"In Pairi Daiza staan wolven op een strikt dieet, één dag per week vasten ze zelfs"

woensdag 15 september 2021 - 12:51
In het wild eten wolven kippen, schapen, geiten en sinds kort ook pony's. Maar wat krijgt een wolf in een dierenpark te eten?

"Bij Pari Daiza hebben we 2 soorten wolven", vertelt Tim Bouts, hoofddierenarts van dierenpark Pairi Daiza. "De Canadese wolf en de Europese wolf. Onze Europese wolven zitten samen met de bruine beren in hetzelfde verblijf. Die kunnen perfect samen leven, ze laten elkaar met rust. De verzorgers gaan ook gewoon bij de wolven in hun verblijf terwijl die daar rondlopen. Wolven zijn voor mensen niet zo gevaarlijk" zegt Tim.

Het menu van een wolf

In het wild eten wolven schapen, geiten en tegenwoordig zelfs pony's, zoals in Oudsbergen recent. "Bij ons, in Pairi Daiza, staan wolven op een strikt dieet. Eén dag per week vasten ze. Ze krijgen een hele dag lang geen eten, want in het echt eet een wolf ook niet elke dag. En verder krijgen ze 4 dagen per week rundsvlees, 1 dag gevogelte en 1 dag konijn en rat." zegt Tim.

Het vlees dat de wolven krijgen is zo weinig mogelijk bewerkt. "Meestal krijgen ze een volledig dier te eten. Die zijn zo weinig mogelijk versneden. Het is een verrijking voor de wolven dat ze een onversneden dier krijgen, waar ze zelf wat werk aan hebben. Het is heel belangrijk dat de wolven ook  botten en ingewanden eten. Zo krijgen ze zeker alle mineralen en vitaminen binnen die ze nodig hebben." 

Afkomst van het vlees

"Onze leverancier levert enkel aan dierentuinen. Het vlees komt diepgevroren binnen. Wij geven soms ook iets speciaals aan onze wolven. We verstoppen het voer dan of hangen het ergens aan, zodat onze wolven zich niet vervelen en een bezigheid hebben", zegt Tim. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!