Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Is die antiaanbaklaag schadelijk?

do 18 okt. - 10:00

Hans een jaar geleden een pan met een antiaanbaklaag, maar na een jaar intensief gebruik komt die laag stilletjes aan los. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms al eens per ongeluk een krasje maak in
teflonpan

Hans een jaar geleden een pan met een antiaanbaklaag, maar na een jaar intensief gebruik komt die laag stilletjes aan los. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms al eens per ongeluk een krasje maak in mijn pan, bv. met een vork. Maar komen er nu schadelijke stoffen vrij? Of zou ik het best een nieuwe pan kopen?"

AndréHuyghebaert is hoogleraar aan de Universiteit Gent bij de vakgroep levensmiddelentechnologie & voeding.

De antiaanbaklaag is uit een soort plastic dat we ‘teflon’, afgekort ‘PTFE’. Het is een plasticsoort die zeer goed bestand is tegen warme temperaturen, en ook veilig bevonden door de Europese instanties na veel onderzoek.

Bij normaal gebruik mag dat geen schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Het niet-aanbakken zorgt dat er geen schadelijke stoffen gevormd worden en dit is dus al gezond. Je kan ook iets minder vet gebruiken wat op zich ook weer gezonder is.

Is een duurdere pan ook een betere pan? Natuurlijk kan het zijn dat de ene pan langer meegaat dan de andere. Maar in principe zijn de meeste pannen voorzien van dezelfde Europees genormeerde laag 'teflon'.

Hoe moet je je teflonpan onderhouden?

Wat is de beste manier om je pan ‘goed te verzorgen’ & hoe kan je er het langst van genieten? Heel simpel 3 regels:

  1. Niet met scherpe voorwerpen aan zitten
  2. Wassen: afspoelen of wassen met de zachte kant van de spons: niet de scherpe. (Water en ook afwasprodukt mag.)
  3. Vet ze regelmatig in: neem een propje en doe er olie op (maakt niet uit welke, olie uit de keuken). Dat moet je af en toe eens doen en dan laten intrekken.

En verder:

Laat je pan nooit oververhitten. Een pan op een vuur laten staan zonder iets in op een elecktrisch vuur is fout.

Als je vet verhit moet je zien dat het niet begint te ‘roken’. Dat kan gebeuren, maar vermijd dat het intens begint te roken, dan ben je nog veilig. 200-210 graden wordt aanzien als ‘het rookpunt’. Lager is de veilige grens. Als je margarine of boter gebruikt, dan gaat je water eerst verdampen, olie gaat meteen opwarmen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet