Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Zo kook je echt Italiaans

zo 10 okt. - 5:25

Iedereen maakt wel eens een pasta of pizza klaar, maar komt onze versie nog overeen met het traditionele Italiaanse recept? Wat zijn de gebruiken in Italië rond eten? Wat doen de Belgen anders/fout als ze Italiaans koken?
© Canva

Isabella Cozzi is een Italiaanse chef-kok, dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder. Van kinds af aan is ze grootgebracht met de Italiaanse keuken. Maar eigenlijk is ze echt aan het koken geslagen toen ze haar man - een Italiaan - leerde kennen, zo'n 15 jaar geleden. "Toen heb ik echt gemerkt dat de liefde van de man door de maag gaat." Zij legt uit. 

Belgisch Italiaans

Opvallend: "In België hebben we de neiging om een overdaad aan ingrediënten toe te voegen."

Ook nog:

  • Italianen eten nooit een pasta al bijgerecht! Pasta eten ze enkel als voorgerecht.

  • Vlees en vis worden altijd heel puur geserveerd. Zonder saus! Dus niet zoals bij ons in Vlaanderen met veel saus erbij.

  • Een ander gewoonte. Wij gaan vaak na ons eten een cappuchine drinken. De Italianen drinken die ’s morgens bij het ontbijt.

  • Wat je echt NOOIT mag doen: een mes bij de pasta gebruiken. Je mag je pasta nooit snijden. Het is een doodzonde, pasta moet gedraaid worden!

Een typische maaltijd van een Italiaan 

Eerst komen de antipasti:

"Kan je vergelijken met de Spaanse tapas. Het zijn kleine hapjes: warm en of koude hapjes zoals olijfjes, opgelegde paprika,... Ze dienen eigenlijk om de honger op te wekken."

"Dan krijg je het voorgerecht of il primo: dit bestaat uit pasta of risotto. Het kan een pasta met tomatensaus of roomsaus zijn. Het kan ook ravioli of canneloni zijn. Anders gezegd: alle mogelijke vormen van pasta of risotto. Het is natuurlijk wel een kleinere portie, dan de portie die je bij ons krijgt." 

Il secundo of hoofdgerecht: bestaat uit vlees of vis 

"Je krijgt geen dikke steak, een telkens een dun sneetje, een escalope. Je krijg dan alleen een stuk vlees of vis, je moet er zelf je bijgerecht bijbestellen = ‘il contorni’
Je moet dus zelf vragen naar groeten, rauwkost, gestoofd of gegrild, of aardappelen, …"

Dessert

"Het dessert is zoet: tiramisu, panna cotta, ijs , pudding, ... Wij eten ook vaak kaas als dessert, maar bij Italianen moet het dessert verplicht zoet zijn. Kaas hoort bij de antipasti."

Afronden doen we met fruit en digestief bij de koffie

Een espresso koffie, want cappuccino drink je enkel en alleen bij het ontbijt. Zo een uitgebreide maaltijd kan zowel ‘s middags als ’s avonds. Eten is bij de Italianen een familie gebeuren, telkens zijn er veel mensen aanwezig.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet