Jan Eelen en Tania Van der Sanden over 20 jaar 'In de Gloria': "Misschien moeten we zoals Paul Jambers kijken hoe het nu met onze personages gaat"

dinsdag 11 februari 2020 - 11:07
Het legendarische tv-programma 'In de Gloria' bestaat vandaag 20 jaar. Regisseur Jan Eelen en actrice Tania Van der Sanden haalden herinneringen op aan de opnames bij 'De Madammen.'

"Het is allemaal erg organisch ontstaan. We gingen geen derde reeks meer maken van 'Alles kan Beter', maar we hadden daar zoveel fragmenten in gezien waarvan we dachten, hier willen we nog iets mee doen. Dan hebben we eigenlijk heel snel de ploeg verzameld", vertelt Jan.

"Je was eigenlijk bijna naar toneel aan het kijken"

De opnames had een erg spontaan karakter. “We schreven op voorhand niets uit van scenario. Ik zei alleen dat er bepaalde informatie in een scène moest zitten. Ik bedacht bijvoorbeeld op voorhand dat de zin 'goede vrienden komen langs achter' erin moest zitten, en dan moesten de acteurs daar naartoe werken. Verder mochten ze zelf alles invullen", licht Jan toe.

"Doordat we een parodie op een human interest programma maakten, moesten we ook zo denken. Je kon geen closebeeld van het ene personage, en dan een closebeeld van het andere maken. De cameraploeg kwam binnen en filmde. Zo was je eigenlijk bijna naar een toneelvoorstelling aan het kijken. Het is natuurlijk niet zo dat we zomaar wat deden. We wisten wel goed wat we wilden bereiken. Soms deden we een scène wel eens opnieuw, maar eigenlijk stond alles er altijd heel snel op. Op anderhalf uur of twee uur waren we klaar, en dan vonden we het spijtig dat het gedaan was", vertelt Jan. "We waren ook zo op elkaar ingesteld, je kent elkaar zo goed op den duur. Dat was heel belangrijk", vult Tania aan.

Net zoals de opnames erg steunden op de improvisatie van de acteurs, zo waren de locaties van de opnames ook altijd een verrassing voor de acteurs."Wij kwamen aan op de filmlocatie, die we nooit op voorhand hadden gezien. Misschien wel eens een foto, maar we waren nooit ter plaatse geweest met de acteurs al. Ik wou echt verrast worden. Vaak gebeurde het dat we aanbelden, en dan bleek dat de eigenaars heel hard leken op de personages die wij in gedachten hadden. Het was precies alsof je in een spiegel keek", lacht Jan. 

"In De Gloria is gemaakt in een tijd wanneer mensen nog niet wisten wat een camera in huis was"

Zou het programma een comeback kunnen maken anno 2020? “In De Gloria is gemaakt in een tijd wanneer mensen nog niet wisten wat een camera in huis was. En daar draait "In de Gloria' om, de clash tussen die twee werelden. Tegenwoordig praten mensen al bijna in quotes. Mensen weten ook beter hoe een montage werkt. Dus ik denk dat het moeilijk wordt", legt Jan uit. "Wat wel zou kunnen, is zoals Paul Jambers heeft gedaan, dat we eens gaan kijken hoe het 20 jaar later met de personages gaat. Hoe zou het met Willy en Jenny zijn?" 

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!