Jan Jaap van der Wal over de rellen in Nederland: "Ik hoop dat België zich rustig houdt, maar ik vrees het ergste"

dinsdag 26 januari 2021 - 11:48
Voor de derde nacht op rij zijn er rellen in Nederland uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. Jan Jaap van der Wal is een Nederlander, maar woont in België. Hij vertelt in 'De Madammen' over de situatie in zijn thuisland.

Er werden vernielingen aangericht en winkels werden geplunderd. De burgemeester van Eindhoven spreekt zelfs van een burgeroorlog. Het zijn de zwaarste rellen in 40 jaar. “We zijn allemaal viroloog in Nederland. We vinden dat we allemaal heel veel over dat virus weten. Een opvallend luidruchtig deel van Nederland vindt het allemaal onzin. Nederland zit in een strengere lockdown dan wij. De scholen zijn op dit moment dicht. De avondklok die om 21 uur begint, wat erg vroeg is, is de ontsteker geweest van de vlam.”

"Allemaal viroloog"

“Onze vrijheid is belangrijker dan we denken, dan we willen toegeven. Nederlanders durven zichzelf zien als het centrum van de wereld. Het feit dat dit nu al een jaar duurt, kunnen we niet over ons hart krijgen. Het is een hele kleine groep die het voor de meerderheid verpest, en dan gaan ze dingen plunderen. Zo gaat het helaas op dit moment.”

Deze mensen zijn niet representatief voor de Nederlander. Net zoals de mensen die het Capitool in Washington bestormen niet representatief zijn voor de Amerikaan. In de bevolking, ook in onze Vlaamse bevolking, zullen altijd dat soort jongeren of ouderen rondlopen. Het is alleen maar te hopen dat wij, Belgen, ons hier rustig houden. Maar als de kappers nog langer dicht blijven, weet ik niet wat er hier gaat gebeuren.”

De Vlaming kropt de dingen iets meer op, de Nederlander is veel feller. 

Jan Jaap van der Wal

Rellen in België

“In Maasmechelen, Turnhout en Sint-Niklaas zijn er al geruchten van geplande rellen. Nederland kan België zeker aansteken, maar laten we hopen van niet. Laten we hopen dat de mensen hier rustig en beschaafd blijven. Maar ik vrees het ergste…” Er is toch een duidelijk verschil tussen een Nederlander en een Belg. “Het verschil is dat de Vlaming de dingen iets meer opkropt, iets meer in zijn binnenste laat koken. Uiteindelijk komt dat er wel een keer uit. Nederlanders uiten zich directer, feller en sneller. Maar de agressie is in beide landen duidelijk wel aanwezig. Wij hebben hier in Vlaanderen andere uitlaatkleppen: Marc Van Ranst, Pierre Van Damme, … Dat zijn de mensen naar wie wij vloeken, maar daar laten we het dan ook bij.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!