Jezelf omscholen, hoe begin je er aan?

dinsdag 8 januari 2013 - 10:30
vrouw als buschauffeur
David uit Dendermonde is bijna 40. Hij heeft altijd als licht-en geluidstechnicus gewerkt. Maar eigenlijk vindt hij al jaren dat hij zijn roeping gemist heeft: "Ik had eigenlijk altijd al leraar wille

David uit Dendermonde is bijna 40. Hij heeft altijd als licht-en geluidstechnicus gewerkt. Maar eigenlijk vindt hij al jaren dat hij zijn roeping gemist heeft: "Ik had eigenlijk altijd al leraar willen worden in het middelbaar, voor techniek en informatica bv."

"Maar ja, de tijd gaat voorbij en daarmee mijn plannen ook. Nu ik bijna 40 word, denk ik: Het is nu of nooit. Alleen: hoe moet ik hieraan beginnen?"

De Madammen zochten eerst Diana Vandersteen op, die al bijna 40 jaar een eigen kapperszaak heeft. Maar enkele jaren geleden wilde ze een oude droom waar maken. Diana zit op haar 56e in het voorlaatste jaar verpleegkunde en werkt al twee jaar als studente in het UZ Brussel.

Anneke Ernon van de VDAB vindt dit een heel mooi voorbeeld: "Dat een mevrouw van een stuk in de 50 er nog zo volledig voor gaat, alsof ze nog maar aan een carrière begint!"

"De beslissing om je te herscholen is geen evident proces. Het is dus normaal dat daar best wel wat tijd overgaat. Maar eenmaal de beslissing genomen, heb je al een zwaar stuk van het parcours afgelegd richting een nieuw beroep!"

  • Herscholen vraag ook organisatie: terug uren op de schoolbanken, studeren, taken maken: dat vraagt allemaal inzet.
  • Stoppen met werken om voltijds te gaan studeren is een belangrijke beslissing met een grote aanpassing. Tegenwoordig zijn scholen er beter op ingesteld om mensen meer kansen te geven, zeker in de opleidingen voor knelpuntberoepen. Daar zijn speciale programma’s uitgewerkt, met flexibelere uren, examenschema’s...

Wat is de rol van de VDAB?

Mensen die willen herscholen kunnen heel wat begeleiding krijgen bij de VDAB. Zowel werkzoekenden als mensen die al een job hebben.

We bieden bv. ook loopbaanbegeleiding om alles wat je graag doet eens samen op een rij te zetten. Misschien heb je deze begeleiding niet nodig, en kan je hierover even goed praten met vrienden of je partner.

Op zich is het een heel positieve trend dat mensen effectief hun loopbaan meer in eigen handen nemen.

Vroeger werkte je gewoon je hele leven lang voor dezelfde baas. Nu zijn we flexibeler in onze loopbaan, durven we verschillende dingen uit te proberen. Onze loopbaan is niet langer een rechte lijn, maar een weg met vertakkingen. Zelfs gewoon even thuisblijven, met tijdskrediet kan gelukkig ook.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!