Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Jill werd op haar 15de mantelzorger: "Ik vond 't vanzelfsprekend dat ik dat deed, maar dat is het eigenlijk niet"

di 23 jun. - 9:13

Jill Schietse was amper 15 toen ze de zorg voor haar papa en halfbroertje op zich nam.

"Mijn papa had een alcoholverslaving", vertelde Jill bij De Madammen. "Mijn broertje is zeven jaar jonger dan ik. Wanneer papa moe of dronken in de zetel zat, zorgde ik voor hen. Ik heb daar wel discussie over gehad met mijn vader. Ik nam de ouderrol op mij terwijl hij dat zou moeten doen. Maar typisch voor een alcoholverslaving is ook dat hij het probleem niet echt zag en daar niet voor open stond. Ik kon gelukkig wel steun vinden bij mijn mama en vriendinnen. Maar professionele hulp heb ik niet gehad."

"Op dat moment was dat eigenlijk allemaal een overlevingsstrategie. Ik vond ’t allemaal maar logisch, vanzelfsprekend dat ik dat deed. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ik minimaliseerde alles ook. ‘Het is allemaal zo erg nog niet, er zijn veel ergere verhalen.’ Mijn ouders zijn gescheiden. Bij mijn mama kon ik dan even een ‘normaal’ leven hebben en bijvoorbeeld weggaan met vriendinnen. Maar bij papa nam ik vanzelf die zorgende rol op mij. Toen ik naar de universiteit begon te gaan, kwam het besef dat mijn situatie helemaal niet zo normaal was als ik dacht. Vanaf dan ben ik meer mijn eigen grenzen beginnen aangeven en ben ik mijn papa minder gaan bezoeken. Mijn halfbroertje was intussen ook al wat ouder en wou hem ook niet meer zo vaak opzoeken. We gingen af en toe nog wel eens langs, eerder uit medelijden voor onze papa." 

Hij blijft mijn papa, ik heb medelijden met hem. Anderzijds moet ik ook voor mezelf opkomen en aan mezelf denken.

— Jill Schietse

Jill is intussen 24 en studeerde af als psychologe. "Vorig jaar heb ik mijn ‘klopje’ gekregen. Mijn grenzen aangeven blijft iets moeilijk, daar moet ik echt nog veel over leren. Zeker naar mijn papa toe. Maar dat blijft moeilijk. Hij blijft mijn papa, ik heb medelijden met hem. Anderzijds moet ik ook voor mezelf opkomen en aan mezelf denken."

"Bekendheid en erkenning voor mantelzorgers moet groeien"

Jill leerde de vzw Zo Jong kennen. Zij zetten zich in voor jonge mantelzorgers. "Ondertussen zit ik zelf ook bij de organisatie, we zijn nog in volle opstart. We willen een plek creëren waar jonge mantelzorgers terecht kunnen, zoals workshops of een online chat. Of een samenwerking met scholen zodat jonge mantelzorgers een plek hebben waar ze rustig hun huiswerk kunnen maken of even kunnen ontspannen. De bekendheid en erkenning voor mantelzorgers moet groeien. Veel mensen beseffen niet eens dat ze mantelzorger zijn. Dat kan al beginnen vanaf vijf jaar. Wanneer één van de ouders bijvoorbeeld ziek is en de kinderen gevraagd worden om te helpen met huishoudelijke taken, dan zijn zij eigenlijk mantelzorgers. Voor veel jonge mensen blijft het langs de ene kant een taboe om daarover te praten. Langs de andere kant vinden ze het maar normaal, vanzelfsprekend dat ze dat doen. Ze staan er niet bij stil, maar dat is net wél nodig om zo’n situatie haalbaar en leefbaar te maken."

Meer info vind je op de website van Zo Jong of www.mantelzorghub.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet