Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Jogchum Vrielink over discriminatie op basis van het uiterlijk: "Mooie mensen worden minder snel ontslagen"

wo 11 mrt. - 9:09

Een job aan je neus voorbij zien gaan omdat een andere kandidaat knapper is dan jou, het bestaat helaas. Het heeft zelfs een naam, zo'n discriminatie op basis van je uiterlijk: 'lookism'. Professor Discriminatierecht aan de Universiteit Saint-Louis in Brussel, Jogchum Vrielink doet onderzoek naar het fenomeen.

"Het begint al in de kindertijd"

"Het woord 'lookism' verwijst naar discriminatie op basis van je looks, naar analogie met de termen racisme en seksisme. Het komt effectief nog heel vaak voor. En dan gaat het niet alleen om lookism op de werkvloer, maar het het begint al veel vroeger, in de kindertijd. Denk aan het maken van vriendjes, maar ook op het vlak van pestgedrag speelt uiterlijk een rol. Ook volwassenen nemen een andere houding aan tegenover kinderen die mooier zijn dan anderen. Uit studies blijkt dat leerkrachten anders reageren op fout gedrag van minder mooie kinderen. Ze gaan systematisch minder negatief reageren op de overtredingen van de mooiere kinderen."

Ouder is dus niet bepaald wijzer. "Dat valt tegen, inderdaad. Het zit in allerlei elementen op de werkvloer. Je wordt sneller aangeworven, je wordt minder snel ontslagen, je krijgt sneller hulp van collega's. Er is zelfs sprake van een loonkloof. Studies suggereren dat minder aantrekkelijke mensen significant minder loon krijgen, terwijl mooiere mensen meer verdienen."

Volwassenen nemen een andere houding aan tegenover kinderen die mooier zijn

"We associëren fysieke schoonheid met andere eigenschappen"

"Het is moeilijk om de oorzaak te vinden hiervoor. Al blijkt uit onderzoek dat we de neiging hebben om fysieke schoonheid te associëren met andere eigenschappen. Van wie mooi is, denken we dat die ook slim, sociaal vaardig en een goede partner is. Dat wordt in de literatuur ook wel het 'Disney-effect' genoemd. De mooie prinses is ook lief, slim en sympathiek, terwijl de kwaadaardige tegenstander lelijk en onsympathiek is."

Als je te maken krijgt met lookism, kan je er in ons land stappen tegen ondernemen. "België is een van de weinige landen waar discriminatie op basis van fysieke kenmerken verboden is. In 2001 heeft Frankrijk het verboden, België in 2003. Als je ermee te maken krijgt, kan je een klacht indienen bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Ze krijgen er nog niet zo heel veel klachten rond, dus het gebeurt niet veel, maar het kan zeker."

Bekijk het gesprek

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet