Jolien Steels over de NIP- test: "Als ouder heb je het recht om alles over de gezondheid van je kind te weten"

dinsdag 18 mei 2021 - 12:07
Instagram Jolien Steels
Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek raadt aan om voorzichtiger om te springen met de NIP-test, of ook wel de niet-invasieve screeningtest voor het opsporen van onder andere het Downsyndroom. De raad vraagt zich af of het wel wenselijk is dat ouders deze zaken allemaal weten. Jolien Steels, zelf moeder van een zoontje met het syndroom van Down, reageert verontwaardigd op deze uitspraak.

Jolien Steels vindt dat ouders het recht hebben om te weten in welke gezondheid de baby verkeert: "Wij deden de NIP-test om het geslacht van onze baby te weten. Naast het geslacht kregen we helaas ook te horen dat ons zoontje Léon het Downsyndroom heeft. Je denkt er niet bij na dat je zo een nieuws kan krijgen als je als koppel beiden gezond en jong bent. De wereld schuift even weg vanonder je voeten als je deze diagnose krijgt."

"Maar na veel gesprekken met dokters en familie hebben wij de weloverwogen beslissing gemaakt om ons zoontje te houden. Moest deze informatie in de toekomst niet meegedeeld worden, zou dat echt vreemd en verkeerd zijn. Je hebt als ouder het recht om deze keuze zelf te maken. Het is uiteraard jammer om te horen dat er door de NIP-test minder kinderen met het syndroom van Down geboren worden, maar wie ben ik om daar iets over te zeggen..." 

Een hobbelig parcours

"Léon heeft al een hobbelig parcours achter de rug", vertelt Jolien. "Zijn ontwikkeling verloopt wat langzamer en er zijn ook wat problemen geweest op vlak van voeding. Het is dus zeker niet te onderschatten om een kindje met Downsyndroom groot te brengen. Mijn man en ik denken soms wel na over de toekomst. Alles kan snel veranderen dus we bekijken alles dag per dag. Het is van groot belang om koppels te begeleiden en bijstand te verlenen als ze te horen krijgen dat je kindje zo een diagnose krijgt." 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!