Kamal Kharmach eerlijk over eetprobleem: "Al mijn successen zijn niks waard als ik over 5 jaar sterf omdat ik te dik ben"

vrijdag 23 oktober 2020 - 10:30
Het gaat presentator en comedian Kamal Kharmach voor de wind. In januari werd hij voor het eerst papa en met zijn tv-programma 'Andermans Zaken' weet hij ook te scoren. Alleen het cijfer op de weegschaal is een domper op de vreugde: "Ik word dikker onder het oog van heel Vlaanderen", vertelde hij zonder schroom aan Anja Daems in 'De Madammen'.

Een vijftal jaar geleden gooide Kamal hoge ogen met zijn gewichtsverlies van 200 kg naar 75 kg. Maar intussen liggen de kaarten weer anders. "Ik zit nu meer tegen de 200 kg dan tegen de 75 van toen", geeft Kamal toe. "Zolang ik aan het afvallen was, had ik het euforische gevoel daarvan. Maar eens je dan je plateau hebt bereikt, laat je het wat hangen. En dan kan het heel snel gaan... Zo ben ik snel in mijn oude gewoontes hervallen. Het probleem was, ik was te veel bezig met het afvallen en te weinig met de onderliggende oorzaak van waarom ik zo veel wil eten."

"Op het werk moet ik altijd letten op wat ik zeg: ben ik wel grappig, enzovoort. En thuis wil ik gewoon doen wat ik graag doe en geen regels volgen. En daarvoor zou eten mijn uitlaatklep zijn, dat ik gewoon kan doen wat ik wil doen."

"Obesitas is niet alleen een eetprobleem, maar ook een psychologisch probleem"

Kamal liet een maagverkleining uitvoeren, maar dat blijkt ook niet de heilige graal te zijn. "Ik heb nu een kleinere maag, dus veel eten kan ik niet meer. Maar ik eet nu meer zoet, ik eet veel snoep en chips. Mijn vrouw maakt wel gezond eten, dus ze geeft mij een alternatief. Maar ze zet mij niet onder druk. Dat zou ook niet werken bij mij."

Zijn gewichtsproblemen zijn geen taboe voor Kamal, hij praat er openlijk over. "Ik praat er veel over, ja. Ik word uiteindelijk dikker onder het oog van Vlaanderen. Dat is heel heftig. Maar je moet consequent zijn, vind ik. Ik ben bekend geworden door af te vallen, en nu gaat het slechter, en dan moet je gewoon fair zijn naar de mensen en dat niet wegstoppen. Anderzijds ben ik ook niet de enige met dit probleem. Obesitas is een groeiend probleem in Vlaanderen. Het is niet alleen een eetprobleem, maar ook een psychologisch probleem. Ik weet dat door erover te praten ik anderen perspectief kan geven."

"Ik ben 29 jaar. Dat is te jong om rugpijn te hebben"

"Ik wil zeker opnieuw afvallen, ja. Ik zit opnieuw in een traject in het ziekenhuis. Al mijn successen zijn niks waard als ik over 5 jaar sterf omdat ik te dik ben", zegt Kamal strijdvaardig. "Ik ben 29 jaar. Dat is te jong om rugpijn te hebben of mijn dochter vast te moeten houden met heuppijn. Elke dag opnieuw begin ik aan een dieet, maar tegen de middag is het al mislukt. Misschien moet ik een tv-programma maken 'Kamal valt af', dat zou nog tof zijn", besluit Kamal al lachend.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!